RSS

Să ai gânduri bune!

25 May

Să te lepezi de credințele greșite este mare lucru.

Pentru că dacă mintea acceptă un lucru greșit, tot trupul este sclav dorințelor acesteia. De aici și concluzia că înfrânarea poftelor sau gândurilor greșite este numai o minune de la Dumnezeu.

Quotation-Arnold-Bennett-belief-best-Meetville-Quotes-258641

Advertisements
 
11 Comments

Posted by on May 25, 2015 in Cugetare

 

Tags: , ,

11 responses to “Să ai gânduri bune!

 1. Daniela

  May 26, 2015 at 4:21 am

  Trebuie să găsim vibraţii înalte ca să avem gânduri la fel de înalte.

   
  • Mihai

   May 26, 2015 at 5:10 am

   Ai putea să explici puțin ideea aceasta? 🙂 Adică unde să găsim vibrațiile acestea? Și ce fel de vibrații am putea găsi?

    
   • Mihai

    May 26, 2015 at 7:38 pm

    Vă respect dar nu agreez ideile karmice. Haide să dau un exemplu din primul link:

    “7. Voi sunteti perfecti exact asa cum sunteti, deoarece, sub acest “corp” exista o lumina frumoasa, plin de iubire neconditionata.” –

    Există minciuni mai mari decât aceasta? Mai degrabă sunt minciuni care ne amăgesc și ne strică viața. Lumea e rea tocmai pentru că oamenii au impresia că “Ei sunt perfecți așa cum sunt”. Exact cum spune citatul din imaginea postată mai sus.

    “8 ) Acceptati-i pe ceilalti pentru ceea ce sunt. Sa nu incercam sa-i schimbam pe ceilalti… sa-i lasam asa cum sunt.”

    Îmi vine să râd! Cum să accept pe ceilalți pentru ceea ce sunt? Dar așa trebuie să gândească un părinte? Așa trebuie să gândească un frate? Să nu-ți pese de soarta altuia?:) E mai lejer să lași pe fiecare așa cum vrea el. Eu tind să mai și sfătuiesc. Altfel ce treabă aș mai fi avut cu blogul acesta?:)

     
 2. doarnicol

  May 26, 2015 at 12:03 pm

  Credințe?! As in ..convingeri, mentalități, paradigme, doctrine..care au la bază clișee și șabloane, moduri standard, general acceptate, de a gândi și interpreta realitatea (provenite din reguli impuse sau moștenite, nicidecum filtrate prin propria minte și ..bun simț, cu răbdare și atenție, în fiecare situație de viață )? 🙂
  Deci, adoptarea de norme și convenții stas de gândire, de reactive și comportament, deseori chiar negative și nocive, pe principiul..”everybody does the same”?
  Și anume, atitudine față de ceilalți (a judeca, a eticheta, a controla, a se compara, a intra în competițe, etc), atitudine față de propria persoană (a se impune, a se mândri, a invidia, etc) și atitudine față de viață în general (a dori, a face, a obține, a avea, ..și nicidecum “a fi”, “a se bucura sincer” ” a iubi curat, necondiționat)?…
  Partide, grupări, tabere, rase,religii ..etc… fiecare cu propriul mod de a vedea realitatea? Propriul mod de a percepe și de a intrepreta, preluat cumva cine știe cum, de când și de unde? Propriul adevăr? Hmm.. Mdaa..
  Așadar, propriul mod de a (pre)judeca și propria idee de “bine” șI “rău”.. Și apoi lupta cu celelalte adevăruri ale așa-zișilor “dușmani” pe principiul, “adevărul meu e mai adevărat decât al vostru”… Sounds familiar…
  Probabil că atunci când fiecare va învăța să (se) ierte și să (se) accepte, și deci să (se) iubească necondiiționat, cu totul și cu totul altfel vor sta lucrurile…, nu?
  Poate, mai puțină minte (setată într-un fel sau altul) și mult mai mult ..suflet?

  Right/wrong doing? ..just a matter of perspective, as long as one doesn’t hurt innocent beings.
  As long as one has common sense and some ..amount of emotional intelligence, he or she is definitely ..on safe ground, right? 😉 And everyone around or next to him or her…

   
  • Mihai

   May 26, 2015 at 8:03 pm

   Bună Nicole. Ai prins bine ideea la care mă refeream.

   Și mie îmi vine greu să accept pe cei care încearcă să-mi impună propriul lor adevăr.

   Sunt totuși puțin confuz în privința celor ce mi-ai scris spre final. Crezi cumva în ideea că binele și răul sunt relative? Aș vrea să dezbatem puțin lucrul acesta.

    
   • doarnicol

    May 27, 2015 at 3:28 pm

    Pe de o parte, cred eu, nu există neapărat bine și rău, ..ca total opuse, vreau să spun. Există ..potrivit, și anume …suitable, ca să mă fac mai bine înțeleasă. 🙂
    “Suitable”, însemnând potrivit și conform unor alegeri făcute și decizii luate la un moment dat. Uneori plângem de milă cuiva/ nouă înșine pentru că ceva “rău” se întâmplă, dar dacă insistăm pe ceva detalii și analizăm situația, descoperim că faptele și alegerile de pe parcurs au condus înspre acolo. Deci ar cam trebui să ne asumăm faptele, nu? Putem oferi sau primi ajutor, susținere, ..dar asumarea e doar la nivel personal și în forul interior. Iar acel “rău” poate este o lecție de viață, o ..binecuvântare deghizată, un rău necesar, o greșeală din care se învață, etc samd…
    Apoi, în relațiile umane pe de o parte funcționează și “ție nu-ți place, altuia nu-i face”, deci percepții comune, împărtășite pe scară largă, dar pe de altă parte și ” nu-i frumos/bine ce-i frumos/..; e frumos/.. ce-mi place mie”, nu?
    Gusturile/ preferințele/alegerile personale/ tendințele subiective …the gut feeling, so to say, nu se discută. Fiecare are dreptul să perceapă realitatea așa cum simte, atâta timp cât nu afectează ..bunăstarea celorlalți și cât se tine cont de demnitatea umană a tuturor celor implicați.
    Nemaispunând că nu ar trebui să existe acele “impuneri” pe care le menționai. Cu excepția regulilor de bun simț de bază, de ex., care oricum ar trebui să fie sădite în (auto)disciplina copiilor cu blândețe și tact, în rest fiecare ar cam trebui să fie liber să-și aleagă propriul fel de a fi/gândi/acționa, propria cale, cu bunele și cu relele de rigoare asumate…, iar fiecare fel și cale vine cu “binele” șI “răul” aferent care în ochii celorlalți de pe alte căi pot părea aberații, ciudățenii, blasfemii, erezii, …iar de aici ..confruntări și conflicte sterile.
    Și tot de aici, nevoia asta enormă de acceptare, ..și de răbdare, iertare, atenție reală acordată semenului și motivațiilor lui personale pe propriul său traseu. Și respect!!! We are all pieces of the same puzzle, right?… 😉
    În ceea ce privește copiii, eu am observat că ei nu judecă și nu simt sau percep un eveniment din viața lor ..de copii, așa cum gândim noi cei mari că îl percep. Ei îl percep cumva “neutru”. Asta până vine un adult și le interpretează/traduc, le explică sau chiar le impun ce ar trebui să creadă și să simtă în legătură cu acel eveniment, neîntrebându-i mai întâi serios ce simt ei ca atare, ..ceea ce uneori e bine, alteori nu. Depinde de adult… Aici subiectul e extrem de sensibil, deci .. no more.

    Așadar, gândește curat și ..acceptă senin! 😉
    What we see and hear, even feel, is just ..the tip of the iceberg. The rest is …about trust, and lying deep underwater…
    BTW,.. see M.Scott Peck’s book “The Road Less Travelled” (Drumul către tine însuți). I think it’s ..so full of common sense! 😉

     
   • Mihai

    May 29, 2015 at 8:21 am

    Îmi place cum ai surprins ideea de la început. Multe dintre lucrurile rele care ni se întâmplă sunt cauzate de noi înșine. Complet de acord.
    Pe mine mă frământă foarte mult următoarea problemă. În copilăria mea obișnuiam să văd decență în lume. Acum o văd tot mai rar. Pe atunci oamenii, chiar dacă nu gândeau curat, erau oarecum forțați de împrejurări să trăiască mai curat decât acum.
    “Fiecare are dreptul să perceapă realitatea așa cum simte” – despre asta aș vrea să vorbesc. Și dacă simte greșit? Dacă simte greșit, îți zic eu, va acționa greșit și apoi .. există multe șanse să îi fie luat dreptul de a acționa greșit – închisoarea. Dar ce ne facem când nu li se pot lua drepturile? (vezi gruparea Isis prin Siria si Irak).
    De exemplu, nu de mult, părea absurditate ideea de homosexualitate – acum nu mai pare (pentru unii). Poate acum încă pare absurdă ideea de pedofilie, dar chiar citeam despre presiunile făcute de liderii LGbc în privința normalizării acesteia, pe fondul libertății adulților și copiilor de a face cum simt. http://www.stiri-extreme.ro/?p=2356
    “Cu excepția regulilor de bun simț de bază, de ex., care oricum ar trebui să fie sădite în (auto)disciplina copiilor cu blândețe și tact”
    Bunul simț ce este? Nu este tocmai diferențierea dintre bine și rău?
    Dar dacă binele și răul le vedem drept relative, am să-ți spun și rezultatul. Unii părinți își lasă copiii să aleagă ce înclinații sexuale vor avea încă de mici. O idee proaspătă – de modernism, zic ei – care distruge cam tot ce cunoșteam noi să aibă o logică. Este normal să vezi multă prostie, multe înclinații greșite în viața unui copil – mai ales acum cu reclamele … la tot felul de aberații. Dar dacă copilul simte că este spiderman și vrea să sară de pe dulap?
    Dacă răul este relativ, atunci au dreptate cei care consideră că un copil nu trebuie să aibă o mamă și un tată. Ei zic că este în regulă să aibă două mame. Sau doi tați. Dacă pot exista căsătorii între două persoane de același sex, de ce să nu fie și trei sau patru? Nu vezi pe ce pantă se îndreaptă omenirea? 🙂
    “fiecare ar cam trebui să fie liber să-și aleagă propriul fel de a fi/gândi/acționa, propria cale, cu bunele și cu relele de rigoare asumate”
    Suntem liberi. Așa ne-a lăsat bunul Dumnezeu pe fiecare, liberi să alegem ce vrem. Chiar dacă alegerile pot avea consecințe – așa cum spui și tu.
    În privința dreptului de a alege cum să ne trăim viața, te întreb: “de ce s-a inventat învățământul obligatoriu? De ce au apărut școlile?”. Nu cumva s-a trăit cu legea junglei, în care fiecare făcea ce-i trecea prin cap … până s-a enervat vreunul și a spus “Destul cu prostia!”. Începutul educației a fost inițiat pentru binele omenirii; se dorea impunerea unor cunoștințe, impunerea unui cod de bune maniere, impunerea unor legi și reguli valabile pentru toți.
    În unele privințe suntem de acord. Nu sunt de acord cu ideea de relativism. Observ, și pot vorbi despre asta toată ziua, că binele și răul sunt absolute, principii veșnice. Faptul că noi suntem relativiști (*mă refer la general) nu schimbă cu nimic greutatea adevărului.
    “Gândește curat” îți doresc și eu, Nicol. 🙂

     
 3. Daniela

  May 27, 2015 at 4:15 am

  Sunt creştin ortodox, dar puţin mai destupată la minte. Cu ce sunt mai prejos ideile karmice care spun aceleaşi învăţături ca toate religiile?Şi …da, fiecare om este perfect pentru că este Coroana Creaţiei…iar pe omul trebuie acceptat aşa cum este el, nu cum am vrea noi să fie, pentru că nu ştim cu ce moştenire genetică a venit, care sunt suferinţele prin care trebuie să treacă, la fel nu ştim de ce i s-au îngăduit viciile, poate ca lecţii de viaţă, nu?

   
  • Mihai

   May 27, 2015 at 5:57 am

   Am o întrebare. Cum poate cineva să fie creștin ortodox și să recomande învățătura karmică? Sunt opuse.

   1.Învățătura ortodoxă spune că omul este imperfect, este infectat cu păcat. Deci are nevoie de Mântuitor.

   2.Învățătura karmică spune că omul este perfect. Deci .. omul nu are nevoie de schimbare.

   Înțelegi la ce mă refer? Nu cred că poți îmbrățișa ambele credințe în același timp 🙂

    
  • Mihai

   May 27, 2015 at 6:05 am

   Cât despre “moștenirea genetică” îți dau dreptate. Am cunoscut mulți copii în ultimii 4-5 ani și printre ei mulți orfani. Se observă atât de mult efectul dezastruos pe care l-au avut părinții în viețile lor. Unul dintre copii fusese abuzat sexual de tatăl lui, .. și a facut același lucru la rândul lui când a ajuns pe la 16 ani.

   Sunt de acord că fiecare târăște după el anumite obiceiuri create în circumstanțe grele, poate obiceiuri păcătoase (viciu sună prea lejer), dar ca să fie vindecați, oamenii aceștia au nevoie de ajutor.

   Poți să lași așa, să accepți pur și simplu faptul că un băiat de 16 ani are înclinații sexuale greștite, poate de pedofilie fără să faci nimic? Dimpotrivă, m-am bucurat să văd oameni care l-au sfătuit și au lucrat la schimbarea lui. (Acum băiatul este schimbat).

    

Scrie părerea ta ...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: