RSS

“Să nu-ți faci prieteni care nu iartă”

21 May

Mi-am spus recent: „Să nu-ți faci prieten pe omul care nu-și cere iertare niciodată”.

Se spune vorba: “a greși e omenește”. Dar “a cere iertare” ce este? Supraomenește? Cunosc persoane pe care, de ani de zile, nu le-am auzit niciodată să spună: “Îmi cer iertare”… deși ar trebui.  Poate clipul de mai jos le va folosi unora.

Bighorn-Sheep-FightingDacă ar fi să învățăm mai învățăm ceva de la animale, aș spune : “Hai să nu mai fim berbeci!”. Omului mândru aproape că poți să-i citești în privire : “Eu nu am de ce să-mi cer iertare!”. Deci, un astfel de om obișnuiește să aibă o părere prea bună despre el, se vede superior altora și nu s-ar da jos de pe treapta de pe care s-a pus singur. Adică dă doi bani pe tine, și puțin îi pasă că te jignește, chiar și atunci când tu nu-i răspunzi cu aceiași monedă. Încordat mereu, gata să răspundă cuvinte grele. Gata să împungă și să dărâme, cunoașteți?

Omul acesta care nu își cere iertare este vreun soare și așteaptă ca toate planetele să se învârtă în jurul lui. Dacă îți faci un asemenea prieten, trebuie să faci în așa fel încât să te învârți corect în jurul lui; la vreo divergență fie regreți că îl cunoști, fie trebuie să-ți ceri tu iertare.

Este destul de clar că toți greșim, că nimeni nu este sfânt, dar prea mult se recomandă în societatea actuală genul acesta de oameni care nu-și cer niciodată iertare: parlamentarii că ne-au furat, șefii ne-au jignit, polițiștii sau profesorii când sunt nedrepți, preoții că manipulează pe ‘credincioșii lor’, doctorii când oferă pastile greșite, vânzătorii care ne vând produse care nu sunt ceea ce par, .. și puteți continua dumneavoastră lista. În asemenea condiții începi să ai impresia că nici tu nu greșești niciodată.

Mai contribuie puțin și educația părinților. Dacă ar fi părinții un exemplu pentru copii, s-ar vedea sigur diferența, dar cum majoritatea uită să își ceară iertare la copii când greșesc … avem parte de o societate cu ditamai handicapul. Nu îl da mai departe! Poate vei fi tu mai diferit! 🙂

După o ceartă cei doi sau trei sau zece, care participă .. se fac vinovați în anumite feluri. “Nu domnule, eu nu sunt vinovat. Eu aveam dreptate în cearta aceea! Ce știi tu?”. Da dar poate atitudinea ta mândră, .. poate egoismul tău, .. poate tonul vocii tale, poate cuvintele folosite .. nu au fost potrivite!

Dacă procentul greșelii este mai mare la celălalt … atunci te crezi nevinovat. “Celălalt este de vină! Să vină el primul! Ce, ori sunt mai prost?” – așa că ești gata de următoarea rundă oricând. Practic asta fac și berbecii, stau să se împungă la nesfârșit, pentru că pe ei nu-i bate nimeni.  Ei sunt cei mai tari! Berbecii nu iartă! Deci cum să-ți faci asemenea prieteni? Nu ai nevoie de prieteni care să te dărâme și care nu luptă pentru prietenia voastră.

forgive meCând spui “te rog să mă ierți”, fără să fii forțat de împrejurări (așa cum ne forțau părinții să ne cerem iertare) demonstrezi că vrei să oprești scandalul, demonstrezi prietenie. Demonstrezi dragostea .. dacă o ai!  Dacă am începe să ne cerem iertare, ar mai fi atâtea probleme în familii, între prieteni? Să scriu despre asta? Oare nu vor avea impresia prea mulți că vorbesc despre ei?

Și dacă nu ierți, ce? Păi uite ceva ce mă însuflețește pe mine în direcția iertării:

Dacă nu ierți, nu vei fi nici tu iertat. Și de ce aș pierde iertarea lui Dumnezeu dintr-o mândrie prostească?

 forgiveness-quotes-59“Dacă iertaţi oamenilor greşelile lor, şi Tatăl vostru cel ceresc vă va ierta greşelile voastre. Dar dacă nu iertaţi oamenilor greşelile lor, nici Tatăl vostru nu vă va ierta greşelile voastre” Matei 6:14-15

Advertisements
 

Tags: , , , ,

4 responses to ““Să nu-ți faci prieteni care nu iartă”

 1. Daniela

  May 22, 2015 at 4:23 am

  De accord, însă am ceva de adăugat: atenţie şi la acei oameni care îşi cer iertare foarte des. Pentru ei devine un obicei. Pot să greşească oricât pentru că ştiu că cerându-şi iertare totul se rezolvă. Fac parte din categoria celor cărora dacă îi ierţi, le deschizi calea spre o nouă greşeală.

   
  • Mihai

   May 22, 2015 at 9:00 pm

   Aahaaa, bine spus. Am vrut să subliniez și ideea asta, dar și-așa scriu prea mult.. 🙂

   Cunosc câțiva și mi-e teamă de superficialitatea lor. Dar uneori … sunt mai câștigați.

    
 2. Anca

  May 22, 2015 at 8:06 am

  a ierta este un profund sentiment crestin, pe care daca nu il cunosti…. degeaba
  macar cel care incearca sa faca acest prin pas incepe sa se indrepte pe sine ceea ce cred ca ii face bine.
  Bineinteles nu in exces de umilinta

   
  • Mihai

   May 22, 2015 at 8:45 pm

   Da, este un sentiment obligatoriu pentru creștin. Ideea de creștin este bazată tocmai pe astfel de concepte ce țin de o dragoste absurdă pentru cel de lângă noi, absurdă în ochii majorității.

   Totuși, observ că, tot Biblia ne îndeamnă să nu ne punem încrederea în niciun om. Dumnezeu știe că oamenii înșeală așteptările. De aceea zic … , cu atât mai mult să ne ferim de cei care nu iartă, de cei care nu-și cer iertare. Poate să le amintim să se schimbe din milă..

   Mulțumesc de vizită.. 🙂

    

Scrie părerea ta ...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: