RSS

Francis Chan – What every Christian needs to do – 3. Pursue Holiness

17 May

holiness

Poate că majoritatea românilor am învățat la școală, la biserică sau poate de la părinți, despre cea mai mare poruncă divină:

 „Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău cu toată inima ta, cu tot sufletul tău, cu tot cugetul tău şi cu toată puterea ta”; iată porunca dintâi.  Iar a doua este următoarea: „Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi.” Nu este altă poruncă mai mare decât acestea.” (Evanghelia după Marcu 12: 30-31)

Cum explicăm asta? Pare foarte ciudat să auzi un om în ziua de astăzi spunând: “Iubesc pe Dumnezeu”, pentru că asta înseamnă opusul la … cam tot ce vedem în jur, o propagandă care ne trage tot mai mult spre satisfacerea propriilor pofte și dorințe.

Fiecare dintre noi iubim părinți, bunici, copii, soția/soțul, prietenii,..  și înțelegem ce înseamnă sentimentul acesta; un sentiment care există doar dacă este demonstrat. Francis explică cu ale lui cuvinte, în predica de mai jos, ce înseamnă să iubești pe Dumnezeu, să asculți de El. Cu alte cuvinte unul dintre lucrurile pe care trebuie să le facă un creștin este să urmărească sfințenia.

Francis Chan – What every Christian needs to do – Pursue Holiness

grass-nature-861Pe parcurs vorbește despre ciudățenia religioasă din unele biserici americane, unde oamenii se tăvălesc pe jos și motivează că ar fi conduși de Duhul Sfânt. Îmi place că ia atitudine și critică ideea asta greșită din pricina căreia mulți oameni evită biserica.

Oamenii vorbesc de rău biserica din cauza unor obiceiuri ciudate, din cauza unor preoți/predicatori.. Ce? N-ați auzit de preoții catolici pedofili sau homosexuali, ori de preoți ortodocși care umblă ‘smeriți’ în mașini scumpe sau predicatori protestanți ipocriți? Religia face pe oameni să fugă de Dumnezeu.

Am ascultat de vreo două ori predica asta a lui Francis și tare îl recomand pentru că vorbește simplu, pentru provocările și întrebările pe care le lansează de-a lungul discursului. Apropo, se pot downloada în format mp3, și tare bine prinde să le mai asculți când speli vasele sau ceva în genul 🙂

“Ai privit vreodată la o persoană indifelă în căsătorie despre care se află și pierde tot, capătă rușine…? Ai privit vreodată la vreo astfel de persoană cu gândul: “Ce mi-as dori să fiu în locul lui/ei” ?

“Ai mers vreodată la înmormântarea unui om egoist, care a trăit toată viața pentru propriile plăceri? Ți-a trecut vreodată prin gând : “Ce mi-aș dori să fi fost în locul lui” ?

….

Nu cred. Dar de multe ori și noi trăim greșit și nu privim la consecințele faptelor noastre.

 “Şi umblarea după lucrurile firii pământeşti, este moarte, pe când umblarea după lucrurile Duhului este viaţă şi pace. Fiindcă umblarea după lucrurile firii pământeşti este vrăjmăşie împotriva lui Dumnezeu “(Romani 8: 6-7)

Ce înseamnă să urmărești sfințenia? Să umbli în ascultare de Dumnezeu, pentru că El te sfințește și îți dă apoi gânduri bune. Dar și ascultarea vine în urma cunoașterii lui Dumnezeu prin.. Bibliei.

Urmariti pacea cu totii si sfintirea, fara (de) care nimeni nu va vedea pe Dumnezeu (Evrei 12:14)

Advertisements
 
3 Comments

Posted by on May 17, 2015 in Creştinism, Predici

 

Tags: , ,

3 responses to “Francis Chan – What every Christian needs to do – 3. Pursue Holiness

 1. Lavinia

  May 18, 2015 at 9:05 pm

  Cred că la bază e modul în care îl vedem pe Dumnezeu, pentru că dacă privim doar la dragostea Lui și uităm că El e și sfânt, clar că nu vom căuta o viață condusă de sfințenie.

  P.S. Faină ideea cu downloadatul și ascultatul în timp ce speli vase.:D

   
  • Mihai

   May 19, 2015 at 5:22 am

   Păi te provoc să asculți predica și apoi să-mi spui ce recomandă el:)

   Bine, nu neaparat vase, dar poate la plivit, în grădină. Ce spor capeți!

    
   • Lavinia

    May 19, 2015 at 7:22 pm

    Când spăl vase prefer predici în română. :))
    Dar o voi asculta și pe asta într-un alt context, poate.

     

Scrie părerea ta ...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: