RSS

Prăbușirea avionului. Suferința care provoacă mai multă suferință

01 Apr

Un avion cu 150 de pasageri, cu traseul Barcelona – Dusseldorf s-a prăbușit în munții Alpi. Vinovatul – un sinucigaș.

plane-crash-victims-familiesDaca moare un om câți alții suferă? Părinții sunt primii – deci doi. Poate are frate, soră – deci patru. Poate mai are și doi bunici în viață – ajungem la șase. Adăugăm verișorii – să zicem zece. Trebuie să aibă cel puțin doi colegi de muncă/școală care țin la el – deci doisprezece. Plus încă vreo trei prieteni apropiați – cincisprezece.

15*150 persoane = 2250 prieteni apropiați

Un număr mic, inexact cu privire la prietenii celor decedați. Fără să merit, după mine ar plânge poate mai bine de 50 de persoane, deci asta ar ridica numărul la 7500 persoane suferinde.

BN-HO474_0324pl_M_20150324140522Citeam un articol despre suferința familiilor, prietenilor, școlilor celor 150 și este copleșitor să auzi cum cade suferința brusc peste mii de oameni. Au murit părinți, prunci, studenți, o cântăreață, arhitecți, oameni mici și oameni mari, care pentru mine nu înseamnă mult – dar pentru alții înseamnă ce aveau mai scump. Este tragic! Tragic! Și mă doare inima doar să văd niște poze, dărămite să fi fost pe aproape.

Și care a fost cauza? Nici măcar defecțiune de avion nu a fost. A fost vina copilotului, care a deturnat avionul. Ziarele scriu că era depresiv în urma despărțirii de iubita sa și avea instincte de sinucigaș. Deja amenințase că va face ceva – dar numai ea știa.

Da, știu  că despărțirile sunt dureroase, dar de ce nu s-a dat cu capul de un stâlp sau de ce nu a sărit de pe pod singur decât să provoace atâta suferință? Ar fi fost mai onorabil. De ce răzbunare pe toată lumea pentru nefericirea lui?

Fiecare om suferă, dar de ce să forțăm și pe alții să sufere din pricina suferinței noastre? Am observat și la mine instincte de felul acesta, să fac pe alții să sufere și ei dacă mie nu îmi este chiar bine. Și venim toți acasă, din când în când, cu oftici adunate de la servici sau facultate/școală – dar vezi ce urâtă este revărsarea aceasta a frustrării peste alții? Știu că gestul copilotului a fost extrem, dar până nu vedem gesturile noastre mici de răutate – mai negre decât smoala, riscăm să facem mai mult și mai mult rău.

Am de învățat:

Oamenii care suferă sunt în stare de acte teribile – ajută-i la timp;

– Nu face pe alții să sufere atunci când ai o zi proastă (sau o lună, sau un an). 

 
4 Comments

Posted by on April 1, 2015 in Aşa NU!, Despre oameni, Informativ

 

Tags: , , , , ,

4 responses to “Prăbușirea avionului. Suferința care provoacă mai multă suferință

 1. madmoisellesarcastique

  April 1, 2015 at 10:05 pm

  Ai dreptate și înțeleg punctul tău de vedere. Dar, la depresivi și persoanele care au tendințe sinucigașe nu gândesc limpede în momentul în care se hotărăsc să se sinucidă; pentru ei contează momentul și nu cine mai este prin preajmă. E trist, știu..

   
  • Mihu

   April 1, 2015 at 10:25 pm

   Dacã dai click pe una din fraze vei descoperi cã plãnuia sã facã asa ceva. Deci nu a fost un instinct pe moment, si nici sinuciderea nu cred cã vine spontan. Asta este mai trist, de fapt oribil – sã afli cã a fost plãnuit..

    
 2. StropiDeSuflet

  April 3, 2015 at 6:25 am

  Vina nu este numai a odiosului sinucigaş-criminal! Cred că nici iubita lui nu doarme liniştită la gândul că ştiind, ar fi putut să informeze despre intenţiile sinucigaşe. Dar… este uşor de găsit vinovaţi după ce tragedia s-a produs, aşa că nu mai continui cu acuzele, deşi ar fi multe de spus inclusiv despre evaluările psihice, înainte de fiecare zbor aş gândi eu. Oricum, este cumplit şi de nedescris suferinţa celor implicaţi.

   
  • Mihu

   April 3, 2015 at 8:01 pm

   Probabil că are și ea o vină în privința eșuării relației dintre ei doi, dar nu cred că l-ar fi încurajat vreodată să facă așa ceva.

   Sunt sigur că acum are remușcări și ea, dar nu cred că știa exact dacă intențiile lui sunt reale sau dacă era doar un fel de șantaj. Eu condamn șantajul acesta emoțional, pentru că nu putem forța pe nimeni să ne iubească – nici după căsătorie. Putem motiva dragostea dar nu prin șantaj. Cu atât mai dizgrațios este gestul acestui sinucigaș…

    

Scrie părerea ta ...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: