RSS

Cum să ai pace?

31 Mar

in-search-of-authentic-peaceCum să ai pace? –  sunt 5, 10 pași? sau măcar “20 pași de parcurs” până la pacea sufletească? Parcă și eu aș citi o carte de felul acesta, dar uneori cărțile nu ajută. De exemplu, cum poți să faci tu, om mărunt, pace într-o țară cernută de război?

Un prieten spunea pe Facebook cu câteva luni în urmă: “În curând vor veni vremuri când cea mai mare dorință a noastră va fi să fie pace”. Spunea gândul acesta cu referire la cele ce se petreceau în conflictul Ucraina – Rusia dar, dacă nu ați urmărit clipul acela sângeros cu bombe și oameni răniți în Ucraina din ultimul an, nu aveți cum să înțelegeți ce s-a întâmplat acolo. 5000 de morți într-un an, spune ceva?

peace_quotePoți să ai cei mai buni pași, să știi soluția pentru pace, dar cum poți face pace când este război în gândurile tale? Unele vor exact ceea ce știi că îți face rău. Altele vor exact ceea ce nu mai ai voie. Altele ceea ce au pierdut. Cum să le împaci? Iar dacă reușesti, pentru că mai reușim din când în când, se întâmplă ca în meciurile de box ale lui Rambo. Lovești problema, cade la pământ, dar Rambo nu ești tu ci tocmai ea – și o vezi cum se ridică și te bate de nu mai știi ce este cu tine.

Aveam și eu o problemă care mă îngrijora. Ieri s-au mai adăugat două și este chiar teribil să stai în ring și să primești pumni de la trei adversari. Cineva ar putea să spună o soluție: “Dă-te jos din ring”, dar în viața reală aceasta este echivalentul cu “trebuie să dormi”. Unele probleme te lasă doar în somn – dacă sunt drăguțe.

Poate că ringul nu este cea mai frumoasă metaforă pentru viețile noastre, iar eu mă gândeam zilele acestea la viață ca la un drum pe care îl parcurgem. Cântă mulți despre asta, nu spun nimic nou :). Uneori te bucuri – drumul este atât de liber și plăcut, cu peisaje memorabile. Sunt momente când mergi prin locuri pustii, sau pline de gunoaie, mai nimerești și ziua fără soare ori ți-e teamă, cum se întâmplă noaptea prin cartierele mai periculoase, și te chinuie gândul să nu te atace cineva. Uneori ești însoțit de prieteni și ai cu cine împarți bucuriile și frumusețea vieții. Alte dăți, poate chiar acei prieteni, te lasă fără bucurie și plin de oftică.

road of lifeUnii oameni trăiesc plini de oftică tot drumul, toată viața; văd doar gropile, doar urcușurile grele și gunoaiele de pe marginea drumului. Treaba aceasta nu este de ignorat, întrucât ajung să-și reverse frustrările asupra la toți, și uite așa lipsa de pace a unuia ajunge să fie lipsa de pace a altora. Se întâmplă în multe familii ceea ce am scris eu. Dar un exemplu mai dureros poate fi știrea cu acel copilot care a deturnat un avion în Franța, cauzând moartea a 150 de persoane din nebunie. Oftica naște nebunie.

Cum să treacă oftica, să ai pace? pentru că nimeni nu vrea să ajungă la nebunie. Eu îmi găsesc refugiu mai întâi în rugăciune, așa cum scrie în versetele de mai jos:

Nu vă îngrijoraţi de nimic, ci, în orice lucru, prin rugăciune şi cerere, cu mulţumire, faceţi cunoscute cererile voastre înaintea lui Dumnezeu. Iar pacea lui Dumnezeu, care depăşeşte orice înţelegere, vă va păzi inimile şi gândurile în Cristos Isus. (Filipeni 4:6-7)

Ieri noaptea, după muncă, m-am tot rugat în drum spre casă și una dintre probleme a ieșit din ring. Celelalte două s-au dus la colțul lor, mi-au dat o pauză.

This road that we travel may it be the straight and narrow
God, give us peace and grace from You, all the day

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on March 31, 2015 in Cugetare

 

Tags: ,

Scrie părerea ta ...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: