RSS

Cum fuge pisica după ghem, așa și sufletul..

22 Feb

Sufletul omului este o creație sălbatică. Uneori place ceea ce este frumos și desăvârșit, este milos și dulce, dar alteori iubește ceea ce face rău altora, ceea ce înjosește pe alții și chiar ceea ce ne face nouă înșine rău. Nu se supune atât de mult voinței noastre cât împrejurărilor în care ne aflăm, iar de multe ori ne duce în gropi de care nu aveam nevoie.

Ce impresionant este să îți stăpânești ființa, dar ce greu! Puțini oameni reușesc să facă asta bine. Nu suntem profesioniști. Suntem, mai degrabă slabi și cu suflete neastâmpărate. Râdem de animale când le păcălim cu anumite glume de-ale noastre și știm să le manipulăm. Suntem chiar inteligenți și inventivi – mai ales eu 😉 – când vine vorba să chinuim pisicile.

Râdem de pisică pentru că o facem să fugă dupa un fir de ață, dar la fel suntem și noi atrași de alte fire de ață. La fel cum nici pisica nu știe că o manipulăm, și este prea concentrată pe capătul de ață, tot așa ne concentrăm și noi pe capetele de ață, de pofte – să le numesc așa – fără să vedem cine este în spatele ghemului. La capătul ghemului este cineva care râde de noi, pentru că știe cât de ușor suntem de momit. Este o forță atât de întunecată și atât de amăgitoare, dar noi i-am pus două cornițe și o coadă și l-am îmbrăcat în roșu, așa încât să pară o invenție. Noi suntem maturi, nu credem în desene animate.. Spunem că nu credem în draci, dar când auzi despre oameni care taie gâtul altor oameni nevinovați parcă ți se deschid ochii și vezi că există. Și răutatea aceasta are o sursă, iar eu nu știu decât despre două surse care ghidează binele și răul.

După ce ne lăsăm momiți – cunoașteți, desigur, ce înseamnă remușcarea – nu avem decât șansa să devenim mai buni sau mai răi. Iar soluția este să mergem la sursa principală a binelui în lume, la Dumnezeu însuși, să aducem ce a mai rămas din noi și să-L rugăm să ne repare. El ne-a creat, El poate să ne repare și să ne vindece sufletele. Iar aceasta se repetă mereu și mereu, pentru că demonii aruncă ghemul zilnic și caută să ne atragă atenția.

Să mori față de poftele păcătoase. Cum adică să mori? Și ce mai vinde industria divertismentului, cu toate filmele și muzica, și toate cele? Cum adică să mori? Păi trebuie să înțelegi metafora, ca figură de stil, ca să pricepi asta. Să mori înseamnă să nu mai exiști, și unii oameni ajung să își ia viața cu totul pentru că le-a ajuns atâta suferință. Poate că la toți ne vine să murim din când în când. Dar de ce să nu mori doar față de poftele rele, păcătoase?  Ar fi lumea mult mai bună, de fapt ar fi raiul pe pământ.

Dar cum să mori? Uite altă metaforă, atât de profundă, a apostolului Pavel care exprimă cel mai frumos mod de a muri față de răutate și a trăi pentru bunătate, prin credință.

Am fost răstignit împreună cu Cristos

 20 şi nu mai trăiesc eu, ci Cristos trăieşte în mine, iar viaţa pe care o trăiesc acum în trup o trăiesc prin credinţa în Fiul lui Dumnezeu, Care m-a iubit şi S-a dat pe Sine Însuşi pentru mine.”    

(Epistola lui Pavel către Galateni 2:19,20 )

Lauren Daigle – Once And For All

God I give You all I can today
These scattered ashes that I hid away
I lay them all at Your feet

From the corners of my deepest shame
The empty places where I’ve worn Your name
Show me the love I say I believe

O Help me to lay it down
O Lord I lay it down

O let this be Where I die
My Lord with thee Crucified
Be lifted high As my Kingdom fall
Once and for all, Once and for all

There is victory in my Saviour’s loss
and In the crimson flowing from the cross
Pour over me, Pour over me

Read more: Lauren Daigle – ONCE AND FOR ALL Lyrics | MetroLyrics

 
Leave a comment

Posted by on February 22, 2015 in Cântare de duminică, Creştinism, Meditaţie

 

Tags: , , , , , , , ,

Scrie părerea ta ...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: