RSS

C. S. Lewis despre “50 shades of grey”

17 Feb

Quotation-C-S-Lewis-good-love-long-sex-past-lies-friends-day-Meetville-Quotes-9276Iertați-mă pentru mica exagerare din titlu.De fapt este vorba despre ce a scris cu privire la astfel de propagandă vizibilă și în filmul acesta.  Poate că C.S. Lewis ar fi avut o părere chiar mai aspră dacă ar mai fi trăit până în zilele noastre. Ieri am fost supărat pe entuziasmul tinerilor, de la radio, cu privire la filmul ’50 shades of grey’. S-a ajuns prea departe! Eram revoltat pentru că se vorbește cu atâta plăcere despre un film pervers și mi-am zis ca tot am să scriu ceva. Dar mai întâi vă las un citat de la C. S. Lewis, din cartea “Creștinismul redus la esențe”.

Cred că tăcerea, în astfel de situații, este greșită. Chiar cred! Și mai cred că nici a spune “Lasă că scriu alții despre asta” nu drept, pentru că în cercul fiecăruia dintre noi avem nepoți, copii, tineri care țin la părerea noastră. Măcar de rușinea voastră să nu se uite la film.

“Oamenii moderni spun mereu: „Sexul nu este ceva de care să te ruşinezi”. Prin aceasta ei ne spun unul din două lucruri. Poate că ei vor să spună: „Nu este nimic ruşinos în faptul că rasa umană se reproduce într-un anumit mod, nici în faptul că aceasta îi dă plăcere”. Dacă se referă la aceasta, au dreptate.  Şi creştinii spun acelaşi lucru (…) Dacă cineva spune că sexul este rău în sine, Creştinismul îl contrazice imediat. Dar, desigur, când oamenii spun: „Sexul nu este ceva de care să te ruşinezi”, ei vor de fapt să spună că „starea în care a ajuns în prezent instinctul sexual nu este un lucru de care să ne fie ruşine”.

Dacă au în gând lucrul acesta, eu cred că ei greşesc. Cred că este cât se poate de ruşinos. Nu ai de ce să te ruşinezi dacă îţi place mâncarea: ar trebui să te ruşinezi dacă jumătate dintre oamenii din lume şi-ar face din mâncare principalul interes al vieţilor lor şi dacă şi-ar petrece timpul privind la fotografii cu mâncare şi scurgându-li-se ochii după mâncare. Eu nu spun că tu şi eu suntem răspunzători în mod individual pentru starea actuală. Strămoşii noştri ne-au transmis organisme care sunt deformate în această privinţă, iar noi suntem înconjuraţi tot mai mult de o propagandă în favoarea lipsei de castitate. Sunt oameni care vor să menţină instinctul nostru sexual aprins, pentru ca ei să facă bani pe seama noastră, deoarece, desigur, un om obsedat de un lucru este un om care opune foarte puţină rezistenţă. Dumnezeu cunoaşte situaţia noastră; El nu ne va judeca de parcă nu am fi avut de înfruntat nici o dificultate. Ceea ce contează este sinceritatea noastră şi perseverenţa voinţei noastre de a le depăşi.

Înainte de a fi vindecaţi noi trebuie să vrem să fim vindecaţi. Cei care vor cu adevărat să primească ajutor îl vor primi; dar pentru mulţi oameni moderni este greu chiar şi să dorească acest lucru. Este uşor să ne facem iluzia că vrem ceva când în realitate noi nu vrem lucrul acela. Un creştin faimos din vremuri trecute ne-a spus că în tinereţe se ruga fără încetare pentru castitate; dar peste mai mulţi ani, el şi-a dat seama că în timp ce buzele lui spuneau: „Doamne, te rog fă-mă curat”, inima lui adăuga în taină: „Dar, te rog, nu chiar acum”. Lucrul acesta se poate întâmpla şi cu rugăciunile pentru alte virtuţi; dar există trei motive pentru care este deosebit de dificil pentru noi să dorim castitate completă, necum să o realizăm.

În primul rând, firea noastră decăzută, diavolul care ne ispiteşte şi toată propaganda modernă în favoarea satisfacerii poftelor, se combină pentru a ne face să simţim că dorinţele cărora încercăm să ne împotrivim sunt atât de „naturale”, de „sănătoase” şi de rezonabile încât este aproape pervers şi anormal să ne împotrivim lor. Poze după poze, filme după filme, romane după romane, toate asociază ideea indulgenţei sexuale cu ideile desănătate, normalitate, tinereţe, francheţe şi bună dispoziţie. Ei bine, această asociere este o minciună. La fel ca toate minciunile de efect, ea este bazată pe un adevăr – adevărul, recunoscut anterior, că sexul în sine (separat de excesele şi obsesiile care s-au dezvoltat în jurul lui) este „normal” şi „sănătos” şi tot ce vreţi. Minciuna constă în sugestia că orice act sexual la care eşti tentat la un moment dat este sănătos şi normal. Aceasta, sau oricare altă concepţie este foarte diferită de cea creştină şi trebuie să fie absurdă. Cedarea la toate dorinţele noastre duce în mod evident la impotenţă, la boală, la gelozie, la minciuni, la tăinuiri şi la tot ce este opus sănătăţii şi bunei dispoziţii şi sincerităţii.

…. “

Sursa: cdeoradea, pg 37

Advertisements
 
6 Comments

Posted by on February 17, 2015 in Creştinism, Critică, Provocare

 

Tags: ,

6 responses to “C. S. Lewis despre “50 shades of grey”

 1. madalina123

  February 18, 2015 at 11:03 am

  Este o carte pe care nu as citi-o niciodata si un film pe care nu l-as viziona niciodata.Motivul : pierdere de timp .Cred totusi ca am sa vizionez eventulele parodii dupa acesta carte :))

   
  • Mihu

   February 18, 2015 at 11:11 am

   Oare ce fel de parodii ar putea apărea pe seama filmului? Am văzut un clip cu Buzdungan încercând să parodieze citate din carte, dar .. oare e deajuns?

   Foarte bine faci. Este mai rea decât pierderea de timp. Mi-e teamă că toată povestea este încurajarea prostiei și a poftelor nebune. Eu am scris pentru că sunt atâția copii care nu au niciun punct de reper, și pe măsură ce tac mai mulți, aceștia fac decizii mai proaste.

    
 2. dorotheaventer

  February 18, 2015 at 2:48 pm

  Eu nu mai pot să înțeleg de ce unii dintre prietenii mei (care sunt creștini) au pus botul la acest film… Este o jignire adusă la adresa Creatorului!

   
  • Mihu

   February 18, 2015 at 3:33 pm

   Adicã le-a plãcut?

    
   • dorotheaventer

    February 18, 2015 at 3:50 pm

    Da, din păcate le-a plăcut.

     
   • Mihu

    February 18, 2015 at 4:35 pm

    Chiar este dezamãgitor. Este chiar un paradox sa iti zici crestin si sa apreciezi ceea ce Dumnezeu dispretuieste.

     

Scrie părerea ta ...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: