RSS

Viaţa – ca o sală de aşteptare

09 Feb

Dacă ar fi să ilustrez viaţa dintr-o perspectivă aş putea spune că “Viaţa este ca o sală de aşteptare“.

Pentru unii poate să fie ca o salon de aşteptare a unui tren sau avion , pentru alţii ca o salon de aşteptare înainte de a urca pe scenă, dar pentru majoritatea seamănă cu o sală de aşteptare dintr-un spital.

Şi cunoaşteţiasteptarea in spital bine sentimentul din spital, acela de incertitudine, de îngrijorare. Desigur , poate nu te duci bolnav, dar după ce faci anumite analize parcă tot există o grijă că s-ar putea să ai anumite probleme de sănătate. De-asta şi fug adesea de spital. O boală tot am şi nu ştiu de ea. Mai bine nu ştiu.

Viaţa este plină de astfel de săli. Pentru că există anotimpuri când aştepţi, şi fiecare aşteptare are o greutate.

Aşteptăm telefonul unui prieten în momente mai grele ale vieţii. 

Aşteptăm să ne angajăm sau poate să căpătăm un alt loc de muncă mai bun.

Ne aşteptăm să scăpăm de anumite vicii, sau păcate.

Aşteptăm bucurie din anumite evenimente. Aşteptăm satisfacţie din anumite realizări personale sau, mai simplu, aşteptăm să avem realizări. 

Aşteptăm cu stres anumite examene sau testări. 

Aşteptăm să întâlnim partenerul de viaţă, sau poate aşteptăm un semn de împăcare.

Aşteptăm să fim iubiţi, aşteptăm să avem copii cuminţi, aşteptăm credincioşia prietenilor, aşteptăm o îmbrăţişare.

Ne aşteptăm ca eforturile noastre să fie apreciate, sau cumva să se spună despre noi ca am fost prieteni de nădejde.

Ne aşteptăm să avem mai mult curaj, sau să reacţionăm cumva în anumite situaţii. 

waiting (1)Avem aşteptări pentru că avem planuri. Iar planurile noastre sunt “cele mai bune”, nu-i aşa? Iar dacă nu se împlinesc apar dezamăgiri, depresii, sau poate mici nemulţumiri, iar unii poate îşi pierd încrederea în ei înşişi. Atâtea aşteptări avem şi chiar şi cele mici ne frământă. Am vrea să deţinem controlul asupra vieţii noastre, sau uneori chiar asupra vieţilor altora (copii, prieteni, soţie,..), dar nu reuşim pentru mult timp. Nu avem cum! Nici pe noi înşine nu putem fi stăpâni, şi nu putem avea încredere în noi atât de mult, darămite în alţi oameni sau în evenimente.

De aceea, zic, petrecem anii în aceste săli de aşteptare, unii mai puternici decât alţii. Şi toţi suferim şi din motive bune şi din motive greşite, chiar dacă arătăm asta sau o ascundem bine.

Cum să reacţionez?

Şi , pentru că am păţit-o şi eu recent, m-am întrebat: “Cum să reacţionez?”.  Am venit în concediu înapoi în România, la familie,  printre prieteni şi aveam aşteptări multe. Vă spun doar una dintre ele. Mă aşteptam să am multe discuţii importante cu anumiţi prieteni şi nu a fost aşa. Răceala mi-a răpit glasul, nu mai aveam putere să vorbesc. Glasul stins mi-a răpit curajul şi,  în acele 2 zile petrecute la munte printre 20 de prieteni, am măcinat “puţină” dezamăgire… Viaţa nu este aşa cum vrem noi, aduce şi suferinţă. M-am bucurat, dar nu cum aş fi vrut.

Viaţa oferă dezamăgiri mai mari de-atâta, dar vi le ştiţi fiecare. Vreau să vă las o mică încurajare mai jos.

Îmi place foarte mult ce scrie în Evanghelia scrisă de Matei.

  • best-attitude-quotes-thoughts-good-bad-day-nice-great2-300x300Matei 10, 29-31: Nu se vând oare doua vrăbii la un ban ? Totuşi, niciuna din ele nu cade la pământ fără voia Tatălui vostru. Cât despre voi, până şi perii din cap, toţi vă sunt număraţi. Deci să nu vă temeţi; voi sunteţi mai de preţ decât multe vrăbii.”

Aşteptările creează uneori dezamăgiri, frici. Ajungem să ne fie frică de viaţă, dar există şi soluţie pentru a fi neînfricaţi; găsesc că este frica de Dumnezeu (la început) şi apoi încrederea în Dumnezeu (pentru avansaţi:).

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on February 9, 2015 in Cugetare, Incurajare, Predici

 

Tags: , ,

Scrie părerea ta ...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: