RSS

Schimbarea care contează: Martin Luther King Jr.

20 Jan

Să schimbi pe alţii şi ..

În America s-a sărbătorit ziua lui Martin Luther King jr. , celebrul activist pentru egalitatea dintre albi şi negri. Mi s-a părut foarte interesant faptul că iniţial numele acestuia era Michael King,  dar a fost schimbat  de tatăl lui în Martin Luther (King), în amintirea celui care a iniţiat reforma protestantă. Nici nu se gândea acesta cine va deveni fiul său, că adică va fi unul dintre cei mai influenţi oameni ai Statelor Unite.

10940475_964503316923167_3203883440923001992_nMartin Luther King Jr. a fost unul din pastorii baptisti ce au luptat pentru drepturile civile ale cetatenilor de culoare din Statele Unite ale Americii. In plus, el a condus la lupta numerosi oameni ce doreau sa fie eliberati de sub jugul rasist. Asadar, Martin Luther King Jr. a fost una din cele mai importante personalitati ce au propovaduit libertatea tuturor persoanelor de culoare din Statele Unite si nu numai. El este cunoscut peste tot in lume, in special datorita unuia din cele mai celebre discursuri intitulat I Have a Dream (Am un vis). Mai mult decat atat, i s-a acordat si premiul Nobel pentru Pace, iar dupa asasinarea sa in anul 1968, a primit medalia prezidentiala pentru libertate.

Sursa: www.gotravel.ro

Este privit ca o sursă de motivaţie, s-au scris cărţi pe seama lui, studenţii învaţă despre talentul lui oratoric iar  cei care luptă pentru libertate, pentru drepturile civile, îl citează adesea.

Este impresionant ce a realizat Martin Luther King Jr, dar am învăţat să nu ridic statui prea mari oamenilor. Oamenii dezamăgesc, şi “blestemat este omul care se încrede în om”. Da, este şi acesta un adevăr, pentru că dacă cel în care te încredeai pică, te duci şi tu la fund cu el..

Duşmanii acestuia, în special cei politici, au aflat despre el, prin agenţi FBI, că îşi înşela soţia şi nu era atât de sfânt precum pretindea (click pentru detalii).   Am aflat treaba asta anul trecut şi am înghiţit în sec, tocmai pentru îl admiram mult şi ascultasem deja câteva dintre discursurile lui şi chiar predici scurte. Predica excepţional, cu talent oratoric, cu o cunoaştere bună a Bibliei, dar să fi pastor Baptist nu te face nici aceasta sfânt, precum nici poziţia de preot Ortodox nu te face sfânt.

quote-i-just-want-to-do-god-s-will-and-he-s-allowed-me-to-go-to-the-mountain-and-i-ve-looked-over-and-martin-luther-king-jr-102474Martin a fost un fel de Samson al zilelor lui, dar nu pentru puterea fizică ci pentru un spirit influent, pentru puterea de convingere. La fel ca şi Samson, Martin a câştigat atenţia tuturor şi a schimbat lucrurile în ţară, dar şi-a vândut sufletul unor femei stricate..

Oamenii care luptă pentru a schimba lucrurile în bine, în cauzele nobile mă refer, merită stimă pentru faptele lor. Aici găsim şi pe Bono, Michael Jackson, Angelina Jolie, Bill Gates, etc. Dar, dintre aceştia, oamenii care au şi caracterul frumos, care trăiesc cu decenţă şi integritate merită stimaţi şi pentru caracter.  Reputaţia poate să o ia foarte uşor înaintea unui om şi atunci vine întrebarea: “Ce ar folosi unui om să câştige toată lumea dacă şi-ar pierde sufletul?”

Nu este tragic să reuşeşţi să schimbi pe alţii şi să nu reuşeşti să te schimbi pe tine?

Nu ştiu cum şi-a terminat cursa vieţii, ştiu doar că a fost asasinat când nu se aştepta. A fost asasinat pentru că lupta pentru libertăţile altora şi “deranja”. A fost asasinat, dar ecoul faptelor lui au adus drepturile negrilor la egalitate. Din perspectiva aceasta, a murit ca un erou şi are în calendarul Statelor Unite o zi de comemorare. Merită amintit!

Avem de învăţat multe atât din râvna lui pentru schimbarea în bine cât şi din greşelile lui. Sper că a avut ocazia să se căiască de mârşăvia lui.

Un cântec

martin-luther-king-jr-quotes-13S-au scris şi multe cântece pe seama lui. Iată un cântec ce m-a făcut curios, tocmai pentru confesiunile artistului. Prima parte vorbeşte despre anturajul murdar în care se nasc şi trăiesc mulţi, în timp ce a doua parte arată dorinţa unora care caută ieşirea, care vrea să scape de viciile în care este prins pentru a fi “godlier” (plăcut lui Dumnezeu). Foarte interesant este şi cine cântă. Este cel din Juriul XFactor SUA, Will.I.am.

Mesajul este o dorinţă. Dorinţa de schimbare. 

[Verse 2]

The world’s seen me lookin’ in the mirror,
Images of me, gettin’ much clearer,
Dear Self, I wrote a letter just to better my soul,
If I don’t express it then forever I’ll hold, inside
I’m from a side where we’re out of control,
Rap music in the ‘hood played a fatherly role,
My story’s like yours, yo it gotta be told,
Trying to make it from a gangsta to a godlier role,
Read scrolls and stow slaves,
And Jewish people in cold cage,
Hate has no color or age, flip the page,
Now my rage became freedom,
Writin’ dreams in the dark, they far but I can see ’em,
I believe in Heaven more than Hell,
Blessings more than jail,
In the ghetto let love prevail,
With a story to tell, my eyes see the glory and well,
The world waitin’ for me to yell “I Have a Dream”

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on January 20, 2015 in De la RaDio, Despre oameni, Motivaţional

 

Tags: , , , , ,

Scrie părerea ta ...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: