RSS

Pentru ce libertăţi ne batem? Sony Pictures, Charlie Hebdo?

09 Jan

Pentru ce libertăţi ne batem?

Mi-a dat  de gândit mult întrebarea aceasta, încă dinainte de atentatul din Paris. Pe la începutul lui Decembrie se auzea la radio despre un atac cibernetic asupra Sony Pictures, pentru un film.

Am muncit câteva zile cu aceiaşi ştire în ureche, fără să fi văzut trailerul de la film. Curiozitatea m-a provocat în cele din urmă să văd pentru ce atâta zarvă. O idee de “libertate” pentru care se luptă americanii. Uite-o chiar aici!

Se aude din prima înjurătură de Isus (destul de normal în filme, nu?), limbaj licenţios la tot pasul, aluzii sexuale, băutură, femei, disco, nuditate, ş.a.. Am citit un review că ar fi existat şi ceva scene sexuale care portretizează pe liderul corean în ipostaza de homosexual, dar au fost scoase în urma atacului cibernetic. Sony era cât pe ce să renunţe la lansarea filmului, dar ghici ce!? Ghici!

Marea surpriză este că preşedintele Obama a susţinut o conferinţă de presă în care a mustrat pe liderii de la Sony Pictures pentru ‘greşeala’ de a retrage filmul. Obama a spus: “nu este nevoie să existe cenzură de dragul sensibilităţii unora. America nu trebuie să facă aşa ceva. Nu trebuie să se lase intimidată.” (click video), iar la final a anunţat că vor răspunde atacului celor din Coreea de Nord.

believe in freedom of speechPreşedintele Obama se amuză în conferinţa sa că filmul este doar o parodie şi liderul nord-corean este prea sensibil. 😐 Dar ce parodie este asta, să insinuezi asasinarea unui preşedinte comunist, care este încă în viaţă? Ce parodie să faci pe seama lui Kin Jong-un despre care, mai ieri, se auzea că are sub control mai multe arme de atac nuclear?

Dar dacă domnul Kin se distra puţin şi lansa o bombă? Dar ce, el nu poate să glumească? Dacă tu ai libertatea să-ţi baţi joc de el, până la umilire sexuală,  el de ce nu şi-ar lua libertatea să atace cum ştie el mai bine? Chit că un astfel de gest ar fi sinucidere pentru el şi ţara lui, de ce nu ne gândim că un astfel de om ar fi capabil de asemenea gest? Este tocmai ca la şcoală, când un coleg provoacă pe altul cu o înjurătură şi se trezeşte cu capul spart. Nu credeţi? Dar atentatul de la Paris nu e aceiaşi poveste?

Libertatea de exprimare şi glumele trebuiesc temperate, mai ales când este vorba să pui în pericol propria ţară. Vorbesc prostii? Nu cred! Dacă domnul Obama s-a aliat aşa de repede cu creatorii filmului, gata să ameninţe pe Kin Jong-un de dragul unui film prost, atunci totul este posibil, chiar şi un război. Dacă mândria unuia provoacă pe a celuilalt, nu iese nimic bun; asta o ştim din istorie mai mult decât din teorie, pentru că cele mai multe războaie au pornit din nimicuri, de la oameni mândri.

free_speechŞtii ce mă miră la Obama? Mă miră ipocrizia pe care o poartă, când vorbeşte despre libertatea de exprimare. Obama este singurul preşedinte american, din ultimele 2 secole, care a limitat libertatea de exprimare a cetăţenilor. A introdus FreeSpeech Zones, adică zone izolate unde americanii au dreptul să protesteze împotriva politicienilor sau politicii lor. Doar acolo au voie! Pănă atunci americanii aveau voie să meargă cu plancarde oriunde. Acum riscă 1 an de închisoare dacă se exprimă de faţă cu domnul preşedinte.  Nu, domnule, el trebuie primit cu urale…

Obama este, şi el, tot un fel de dictator, dar unul cu zâmbetul pe buze. Şi mie mi-a venit greu să cred, dar un click AICI  şi unul AICI, te vor lămuri repede.

Eroi?

abraham-lincoln-birthday-life-facts-famous-quotes-wallpapers-febScriam alaltăieri, despre tragedia de a-ţi irosi viaţa pentru nimic iar acum mă tot întreb “pentru ce libertăţi luptă lumea aceasta?”. Abraham Lincoln şi alţi martiri ai libertăţii, precum William Wilberforce sau Martin king Jr. au murit pentru libertate, dar credeţi că pentru o astfel de libertate? Credeţi că ar fi murit pentru libertatea la obscenitate?

Uite cu ce generaţie de oameni, de gânditori ne-am ales! Suntem la stadiul în care facem eroi din nişte promotori ai obscenităţii. Deodată toţi sunt Charlie! Deodată Charlie nu are nicio vină, ba chiar am citit pe blogul cuiva că, victimele au ajuns în cer. I-auzi,… ce repede!

Nu! Nu sunt eroi ziariştii francezi. Nu sunt nevinovaţi. Cel nevinovat nu insultă! Aici a fost o luptă rău şi ‘mai rău’, între ateu şi musulman, între blasfemiator şi criminal. Şi vor mai fi lupte, atâta timp cât oamenii înţeleg libertatea aşa cum vor ei.

Vina cui?

În America a fost doar un atac cibernetic, nu a murit niciun om, doar pierderi financiare pentru Sony, dar Franţa suportă consecinţele.  Am fost învăţat că libertatea mea nu trebuie să înjosească pe a altuia, şi am fost învăţat să mă gândesc la binele aproapelui, să iubesc.  Dar atâta timp cât oamenii vor libertatea de a fi mândri, trufaşi şi batjocoritori vor exista întotdeauna tragedii în care unii râd şi alţii omoară.

Uite, mai jos pentru ce libertăţi luptă lumea aceasta. Entertainment! Merită?

Advertisements
 
2 Comments

Posted by on January 9, 2015 in Cugetare, Despre oameni, Eseuri

 

Tags: , , , , , ,

2 responses to “Pentru ce libertăţi ne batem? Sony Pictures, Charlie Hebdo?

  1. Editor

    January 11, 2015 at 3:41 am

    Reblogged this on ARMONIA MAGAZINE – USA.

     

Scrie părerea ta ...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: