RSS

Libertatea presei sau ce? I am not Charlie!

08 Jan

APTOPIX France Newspaper AttackIeri eram atât de şucărit pe islamişti pentru că iar au făcut victime, pentru diferenţe de opinie. Azi am aflat puţin mai multe despre motivele lor şi sunt dezamăgit pe victime. Au murit şi regret că au murit într-un mod prostesc.

În cazul în care nu aţi aflat încă, este vorba de 12 angajaţi ai ziarului Charlie Hebdo, din Paris. Este un ziar satiric, care nu se teme de nimeni, deşi a mai avut parte de ameninţări.  De ce au murit în mod prostesc? În 2011 au făcut o caricatură a profetului Mohamed iar rezultatul a fost o explozie în birourile redacţiei. Au avut şi alte ameninţări dau au continuat să publice caricaturi… Eu zic că e prostesc să mori bătându-ţi joc de religiile altora.

Ei consideră că au libertatea să se exprime cum vor, atât timp cât au tirajul mare. Chiar dacă ceea ce promovează sunt caricaturi obscene, ilustraţii pornografice şi tot felul de ofense la adresa creştinilor, musulmanilor, politicienilor ş.a.

The Daily Mail said in an article: “If liberty is to mean anything, it must include the freedom to mock, offend or question the beliefs of others, within the limits of democratically decided law. (Chiar aşa?)

theGuardian.com

je suis charlieSunt de acord cu libertatea presei, cu exprimarea părerilor în mediul public, dar până la un anumit punct.

În toată Franţa, ca solidaritate, oamenii declară:  “je suis Charlie”. Pe twitter, americanii susţin “#iamcharlie” , şi chiar printre prietenii mei am văzut ideea asta!

Charlie (hebdo) este un ziar obscen, ok? Dacă ţii plancarda asta în braţe, e totuna cu a flutura ziarele lor prin aer şi a-ţi bate joc de bunul simţ. (n-am să postez mizeriile acelea de caricaturi pe blogul meu. Lămuriţi-vă singuri pe google “charlie hebdo”)

Eu nu sunt Charlie!!  Regret că au murit şi sunt dezamăgit că trăim într-o lume nebună, gata să ucidă când crede de cuviinţă. Dar asta nu înseamnă că nu învăţ o lecţie de aici, lecţie pe care victimele au refuzat să o înveţe. Cred că libertatea presei trebuie să aibă limite, altfel aceasta pune în pericol şi pe cititorii ei. Imaginează-ţi un cititor cu ziarul deschis în metrou (prima pagină avându-l pe Mohamed dezbrăcat gol-goluţ). Din zecile de musulmani care trec prin dreptul acestuia, crezi că nu ies scântei?

Eu cred că orice pe lumea asta, orice act al omului trebuie să-şi impună nişte limite, fiindcă altfel înnebunim. Da, trebuie văzut şi care e limita caricaturii. Dacă eu mă decid mâine să fac o caricatură în care mama prietenului meu apare într-o postură dizgraţioasă, nu-i frumos. Nu zic că trebuie interzis, dar ar trebui să existe o cenzură interioară, care să dicteze un comportament normal. Până unde poate merge libertatea unei caricaturi nu ştiu. Eu sunt la fel de enervat când văd texte literare, piese de teatru sau caricaturi care fac glumiţe pe socoteala lui Iisus sau a lui Moise sau a cultelor indiene, pe cât sunt de enervat când văd caricaturi care se distrează bătându-şi joc de profetul Mahomed. Sunt lucruri de care e bine să nu te atingi cu atâta nonşalanţă. Nonşalanţa e o formă de nesimţire până la urmă şi nesimţirea trebuie să-şi găsească o anumită limită”, a spus Pleşu, potrivit RFI.

sursa: Mediafax.ro

Advertisements
 
4 Comments

Posted by on January 8, 2015 in Aşa NU!, Cugetare, Despre oameni, Informativ

 

Tags: , , ,

4 responses to “Libertatea presei sau ce? I am not Charlie!

 1. malaiemilro

  January 8, 2015 at 8:21 pm

  Exista libertate in ziua de azi pentru ca nu mai suntem constransi de comunism sau alte regimuri de acest gen, dar asta nu inseamna ca putem sa facem tot ce vrem cand ne tuna capul. Cred ca daca oamenii ar respecta principiul: „oferă doar ce ai vrea să primesti”, oamenii ar avea o anumita limita in comportament.

   
  • Mihu

   January 8, 2015 at 8:59 pm

   Asa este. Sau sa ofere ceva ce ar putea sa ajute pe celalalt.
   Batjocura nu ajuta pe nimeni.:)

    
   • malaiemilro

    January 8, 2015 at 9:30 pm

    Asa e. Si o critica constructiva, facuta cu bun simt, este binevenita.

     

Scrie părerea ta ...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: