RSS

Adevărul – Eliberează sau enervează?

07 Jan

Mi-am propus să postez mai rar, cu scris mai puţin, dar am fost provocat de nişte prieteni să scriu în continuare şi mai este ceva! Este o frământare care mă apasă de ceva timp. Este vorba despre adevăr.

Există riscul să folosesc timpul altora cu tot felul de scrieri, dar dacă nu provoacă la schimbare, dacă nu iese cu scântei coliziunea dintre cititor şi scriere, ce rost are?

Efecte adverse! 

goldfish jumping - improvement and career conceptSe spune că “Adevărul te va face liber”. Aţi auzit-o cel mai des în filme: “Truth will set you free”, deşi era scrisă de autorii Bibliei de mult timp.. Este un citat frumos, dar valabil numai pentru cei care iubesc adevărul.

Dacă adevărul este binevenit în viaţa ta, desigur, eliberează! Dacă îl accepţi, cum acceptă cel greşit iertarea, atunci eşti pe drumul cel bun.

Dacă ajunge să te enerveze, înseamnă că nu vrei să te schimbi. Şi e ceva mai simplu, pentru că poţi să-l acoperi, ori să-l dai pe ‘mute’. E atât de uşor să te depărtezi de oamenii care îţi vorbesc adevărul! Şi, când spun asta, nu mă refer la cei care stau cu biciul după tine, ci la persoanele cărora le pasă.

Este evident că suntem educaţi , mai ales de mass-media, să iubim ce vrem. Suntem învăţaţi că suntem liberi să gândim cum vrem, iar dacă un canal te învaţă altceva poţi muta pe altul până găseşti ce-ţi place.

Oare nu se împlineşte atât de evident vorba sfinţilor “Vine vremea când oamenii îşi vor căuta învăţători după poftele lor”? Nu este evident că trăim într-un amalgam de învăţături, religii şi plăceri? Altă dată nu prea aveai de unde alege, dar de când cu tehnologia totul e mai simplu.

Mă îngrijorează faptul că oamenii nu mai sunt sensibili cu privire la adevăr. Încetul cu încetul începem să devenim irascibili cu privire la adevăruri care contează, în special cele care privesc caracterul. Să nu mai vorbesc despre atitudinea de ignoranţă. Ignoranţa faţă de adevăr duce la nevrednicia de a vorbi despre el. (excepţie fac cei care sunt prieteni cu ipocrizia).

Sfântul Ioan Botezătorul – omul cu adevărul pe buze

10519227_10152998641302867_1070839600515961338_nAstăzi am observat multe urări pe Facebook către cei cu numele Ioan. Românii şi-au sărbătorit iar numele, de “praznicul Soborului lui Ioan Botezătorul”. Am impresia că numai românii îşi sărbătoresc numele odată cu sfinţii.  De fapt, despre Ioan Botezătorul se cunosc prea puţine lucruri. Poate că şi pozele de genul acesteia găsită pe Facebook strică. Hai să fim sinceri: unele icoane sperie elevii! Poate de teama acestor imagini ciudate se depărtează copiii de Creştinism.

Ioan a fost martirizat pentru că susţinea adevărul. Nu-şi ţinea gura! A spus adevărul despre concubinaj şi a fost decapitat. Dacă citiţi, voi înşivă, puteţi ajunge la concluzia că Irod, acest mare dregător, era sâcăit de sfaturile lui Ioan. Ştia că are dreptate dar nu a acceptat să se schimbe.

 Am studiat puţin viaţa lui Ioan şi îl văd ca pe un om căruia îi păsa de sufletele oamenilor. În felul acesta folosea adevărul, ca o şansă pentru eliberarea sufletelor lor din plăcerile greşite.

Ioan Botezătorul nu era nici bogat, dar nici cerşetor. Oamenii nu-l considerau astfel. Ei îl vedeau ca pe un profet, ca pe un om care vorbeşte adevărurile lui Dumnezeu; pentru aceasta îl ascultau cu atenţie, se pocăiau de păcatele lor şi se botezau în apa Iordanului. Ştiau că nu-i minte!

Isus a început să spună noroadelor despre Ioan: „Ce aţi ieşit să vedeţi în pustiu? O trestie clătinată de vânt?  …

Atunci ce aţi ieşit să vedeţi? Un om îmbrăcat în haine moi? Iată că cei ce poartă haine moi şi cei ce trăiesc în desfătări sunt în casele împăraţilor. 

Atunci ce aţi ieşit să vedeţi? Un proroc? Da, vă spun, şi mai mult decât un proroc. El (Ioan) este acela despre care este scris: „Iată, trimit pe solul Meu înaintea feţei Tale, care Îţi va pregăti calea înaintea Ta.”

Vă spun că dintre cei născuţi din femei, nu este niciunul mai mare decât Ioan Botezătorul.(…)

Evanghelia după Luca 7:24-28

 Asta e! La asta mă gândeam: “Cum ar fi să fii recunoscut drept omul care spune adevărul?”

 

 

 

Advertisements
 
6 Comments

Posted by on January 7, 2015 in Creştinism, Cugetare

 

Tags: ,

6 responses to “Adevărul – Eliberează sau enervează?

 1. Doroty

  January 8, 2015 at 6:21 pm

  Referitor la dorința ta de a scrie mai rar (chiar dacă nu te cunosc, cred că orice scriitor trebuie să i se reamintească ceva și cum nu a spus nimeni nimic, voi spune eu).
  Marți am „descoperit” următorul verset:
  „Nu că noi prin noi înșine suntem în stare să gândim ceva ca venind de la noi. Destoinicia noastră, dimpotrivă vine de la Dumnezeu.”
  În altă traducere în loc de destoinicie vei găsi competență. E pur și simplu extraordinar privit astfel.
  Pune acest verset pe lângă alte două pasaje și vei (re)descoperi ceva minunat și încurajator.
  Vezi Coloseni 3: 23,24 și apoi Matei 25: 14-30.

   
  • Mihu

   January 8, 2015 at 9:22 pm

   Multumesc Dorothy. Este atat de incurajator ce am citit.
   Adevarul este ca este ca nu prea am de ales momentan. Macar scrisul sa-l astern. 🙂

   Destoinicia nu creste in caracterul omului lenes, la fel cum nici roadele nu apar pe pamantul nemuncit.

    
 2. Lavinia

  January 8, 2015 at 7:12 pm

  Referitor la ultima întrebare (retorică?), persoana care spune adevărul, de obicei e considerată incomodă și de multe ori, pentru a păstra anumite relații, e nevoie să tacă…din păcate. Mai e și cealaltă problemă, legată de modul în care spunem adevărul, care mi se pare la fel de spinoasă.

  P.S Subscriu și eu comentariului anterior. 🙂
  Tu nu ai de unde să știi pe cine sau cum schimbi prin ceea ce scrii, dar e mai bine să semeni, chiar dacă nu vezi roadele, decât să nu o faci și atunci sigur nu ai nici un rezultat. Deci… keep writing! 🙂

   
  • Mihu

   January 8, 2015 at 9:40 pm

   Multumesc. Asta imi doresc si eu, sa creasca ceva. Deocamdata plantez intrebari.

   Este spinoasa situatia pentru ca a castiga ceva , inseamna a pierde altceva.

    
 3. malaiemilro

  January 8, 2015 at 7:32 pm

  Mie imi place cum scrii si te sfatuiesc sa scrii in continuare. Cum a zis si Lavinia, chiar daca nu poti vedea roadele, sa semeni seminte, pentru ca daca incoltesc, cei ce vin din urma o sa culeaga roadele.

  Referitor la adevăr… ce nu imi place este ca oamenii prefera o minciună frumos împachetată, decât adevărul care este mai crud.

   
  • Mihu

   January 8, 2015 at 9:46 pm

   Multumesc,
   Adevarul este ca si adevarul merita un purtator de cuvant potrivit. Un caracter manjit mai mult strica 🙂

    

Scrie părerea ta ...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: