RSS

Copiii ştiu să încerce..

24 Nov

Azi am fost impresionat de o chestiune. Mergeam pe stradă şi am văzut un copil ieşind din magazin cu mult entuziasm. Începuse să se joace şi sărea peste diverse obstacole, iar taică-său privea nedumerit la el.

Îl întreabă: “Ce-i cu tine? Ce faci?”

Micuţul: Parkour tată! Fac parkour!

parkour copiiAm zâmbit la tatăl băiatului, şi cred că începuse să se calmeze. S-a oprit din graba sa şi privea la jovialitatea copilului, gata să se molipsească şi el. Pe mine deja mă molipsise!

Cu obrajii plini de zâmbet m-am gândit: “Vezi copiii ăştia! Ştiu să se joace! Chiar dacă nu se pricepe mai deloc, măcar încearcă!”. De fapt, cred că asta mă impresiona cel mai tare, că era stângaci şi totuşi ambiţios.  Poate că asta este diferenţa între copii şi cei care încep să încline balanţa spre maturitate şi dincolo.. , că vor să încerce.

Copiii vor să descopere şi să vadă cum funcţionează lucrurile, vor să îşi testeze abilităţile. În felul acesta le este mai uşor să nu se plictisească! Cred că noi le ucidem creativitatea cu televizoarele şi tabletele noastre, că de altfel sunt foarte creativi. Vai de cel care îşi obişnuieşte copilul cu “nu ai voie!”.

Ajunşi la maturitate, parcă începem să ne pierdem interesul faţă de lucrurile pe care le-am mai făcut altă dată. Unui copil dacă îi pui alături un tovarăş de joacă, inventează tot felul de chestii, se plimbă, se dau drept detectivi, se copiază unul pe altul, râd şi se aleargă.

Uite şi un clip cu nişte copii care fac parkour. E mai mult o joacă, dar sper să vă reamintească de vremurile copilăriei voastre.  Sper să zâmbiţi. Poate veţi fi mai îngăduitori cu copiii 🙂

Advertisements
 
3 Comments

Posted by on November 24, 2014 in Cugetare, Familie

 

Tags: ,

3 responses to “Copiii ştiu să încerce..

 1. Lavinia

  November 25, 2014 at 9:46 pm

  Copiii au, într-adevăr, o doză imensă de creativitate, dar s-a constatat că încă de la începerea grădiniței sau școlii (nu-mi amintesc exact) nivelul creativității scade considerabil, ceea ce e trist… Și totuși, mi se pare destul de dificil să găsești acel echilibru între stimularea creativității și totodată pregătirea pentru viața reală, unde ai de-a face cu produsele creativității altora, pe care nu le poți nega.

   
  • Mihu

   November 25, 2014 at 10:19 pm

   Cred că nişte părinţi creativi, care îi încurajează la altceva mai bun decât televizorul şi tabletele, pot face talente din copiii lor!:) Eu chiar cred asta!

   De fapt cred că şi nişte unchi creativi pot încuraja nepoţeii la creativitate! Am reuşit să motivez pe nepoată-mea să deseneze ceva animale. Apoi să coloreze într-un singur sens ceea ce e miraculos pentru vârsta de 5 ani 😀

    
   • Lavinia

    November 26, 2014 at 3:41 pm

    Barvo ție! 🙂 Deci, da, contează enorm de mult modul în care adulții se comportă și cât de creativi sunt. Iar dacă le oferă copiilor din timpul lor și îi mai și încurajează să-și dea frâu liber imaginației… le fac o mare favoare, atât pentru prezent cât și pentru viitor.

     

Scrie părerea ta ...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: