RSS

Despre minciună

29 Mar

if you tell the truth mark twainEste o vorbă în popor: “minciuna are picioare scurte”.  Explicaţia este simpă, dar eu am descoperit-o mai târziu. Dacă minciuna are picioare scurte, adevărul are ‘picioare lungi’ şi o prinde din urmă.

Dar minciuna fuge repede, se ascunde, este şireată – uneori nu-i de găsit. Şi dacă este s-o prindă Adevărul, este obraznică; comentează şi nu se lasă cu una, cu două.

 Zilele trecute eram la un interviu pentru o plecare în străinătate. Toate bune şi frumoase! Totuşi mi se spune, destul de natural: “ţi-am modificat Cv-ul şi l-am trimis angajatorului din Marea Britanie. Trebuie doar să ţii minte că ai lucrat 2 ani la cutare restaurant şi că de alţi 2 ani eşti bucătar la un restaurant. Mâine vii la interviu la Bucureşti.” Am fost şocat de ideea asta – am zis “aha, aha” şi am aşteptat să termine vorbăria şi să-mi trimită Cv-ul pentru a verifica ce au modificat. Eu am doar un an de experienţă în domeniul culinar şi în Cv erau trecuţi 4 ani.

Era tentantă oferta. Primeam training gratuit la un hotel de 5 stele din Marea Britanie, salariul mare, posibiltate de promovare şi nu ştia nimeni!:)  Trebuia doar să mint bine şi să zâmbesc încrezător!

Recunosc  –  am fost tentat! Nici nu trebuia să plătesc comision! Dar mi-a pierit zâmbetul când m-am gândit că ar trebui să mint. Să trăiesc în minciună…!?

Au venit idei precum: “Păi ei ţi-au modificat Cv-ul. Tu n-ai nicio vină”, plus alte argumente sofisticate! Imediat apar argumentele când e ceva în favoarea mea! Cunoşti sentimentul?:)

Ştiam că dacă insist prea mult cu gândul acesta fac o greşeală, şi am scris repede un email celei care îmi ţinuse interviul. I-am spus că n-aş putea  să fac aşa ceva, să trăiesc în minciună, ş.a.

 Deja primisem invitaţia de la firma din Marea Britanie de a participa la interviu. Voiam să scap de ispită şi mi-am amintit de o predică despre minciună. O ascultase o prietenă şi , pentru ea, a avut un impact destul de mare. Şi-a propus să ţină post negru 2 zile îndată ce adună 10 minciuni în “dosarul” ei. Aşa a şi făcut!

Deci, am găsit predica, am pus pe telefon şi apoi am ascultat-o cu atenţie. Mi-a trezit conştiinţa şi mi-a făcut mult bine. Imediat s-a ofilit ispita, oferta de mai devreme.

Dacă n-ai mai avut întâlnire cu minciuna de curând, fii pe fază pentru că va veni momentul; îi vizitează pe mulţi. Iar, pentru a fi în gardă, îţi recomand să asculţi şi tu predica următoare.

 Aici este predica integrală (se poate downloada): http://audio.resursecrestine.ro/predici/20997/fi-atent-la-minciuna

 

 
1 Comment

Posted by on March 29, 2014 in Cugetare, Predici

 

Tags: , , ,

One response to “Despre minciună

  1. Ioan Joldes

    July 25, 2015 at 12:27 pm

    Reblogged this on .

     

Scrie părerea ta ...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: