RSS

Şi .. încă mai iubeşti?

08 May

… Şi atunci am realizat că suferinţa face parte din viaţă. Îşi cere drepturile, îşi ia locul. Aici, pe pământ este locul durerilor!

Se întâmplă să fii şocat când vezi norii de ploaie pe cer, când vezi că se apropie furtuna? Nu, nu prea! Ai mai văzut! În acelaşi fel poţi să priveşti şi la suferinţă – vine când nu te aştepţi, dar ştii că trebuie să vină. Că e vorba de o ceartă urmată de durere, un examen important picat, despărţirea de cea/cel pe care o iubeşti, o familie destrămată, o trădare din partea unui prieten bun, neseriozitatea şefului şi a colectivului de muncă, o boală, o glumă proastă la momentul nepotrivit, o promisiune nerespectată, neîmplinirea unor planuri importante, eşecul în relaţia cu ea/el, reproşurile primite după o activitate pe care o faci, şi câte n-or mai fi!

Acum să reacţionezi bine în faţa suferinţei e lucru mare. Trebuie să fii antrenat bine! Când începe o furtună, ai observat cât de repede fuge mama grijulie să-şi ducă copilaşii la adăpost? Sau cât de rapid este un gospodar şi strânge rufele de pe culme şi sculele de pe câmp?

E mai uşor cu furtuna! 🙂 Când vine necazul nu mai ai timp să aranjezi multe lucruri în sufletul tău. Trebuie să te ţii bine.

Dar ce poate fi atât de rezistent ca să te ţină protejat în faţa unei furtuni mari, a unui uragan? David spunea într-un Psalm: “Am necurmat pe Domnul înaintea ochilor mei: când este El la dreapta mea, nu mă clatin.” (Psalmul 16:8). Sunt de acord cu David şi aceiaşi putere o găsesc şi eu când am pe Dumnezeu înaintea ochilor mei. Ştia bine David că Dumnezeu vede bine viitorul iar un credincios se încrede în Dumnezeu că va primi ajutor şi pace în vremuri tulburi.

Totuşi suferinţa tot vine! N-ai ce-i face! Nu ţi-am zis că e ca la ea acasă? Uneori te prinde nepregătit, cum au obiceiul furtunile să apară – exact când eşti în vârful muntelui cu bicicleta, fără acoperiş sau geacă pe tine. Ce-ai putea face? Să înjuri? Să plângi? – şi ce rezolvi cu asta? N-ar fi mai sănătos să pleci spre casă repede şi tratezi acasă raceala pe care o capeţi?

Alteori furtunile dărâmă solarele gospodarilor la care au muncit multă vreme, sărmanii de ei.  Bun, şi ce-ar face un gospodar înţelept? Să se apuce de plâns? Să se ducă să-şi plângă de milă prin sat? Nu crezi că un gospodar înţelept s-ar grăbi să salveze ce mai poate şi ar începe să repare solarul? Poate ar cere ajutorul unor prieteni buni, familiei.

De ce ar fi diferită situaţia în cazul suferinţelor sufleteşti? Cât poţi plânge? Cât bine faci dacă te plângi la toată lumea cu suferinţa ta? La puţină lume îi pasă cu adevărat de problemele tale – le au şi ei pe-ale lor deja! Sigur ai câţiva prieteni cărora le pasă de tine! Şi chiar dacă nu ai prieteni, Dumnezeu este Cel mai bun ajutor – aşa zicea şi David , aşa zic şi eu.

Nici să te plângi la toţi cu suferinţa ta, dar nici să n-o ascunzi de toţi!

E grea, mai ales, suferinţa provocată de pierderea celui drag fie prin moarte, fie prin despărţire! Şi câţi dintre noi n-au suferit să se despartă de cea pe care o credeau aleasa! Cunosc şi copiii de clasa 5-a care suferă din dragoste! Nu cred să fie vreunul care să nu cunoască sentimentul! Ai fi precum un animal(dobitoc) în ochii mei să ştiu că n-ai suferit din dragoste! Ori un mincinos, ori un om fără simţire care nu ştie ce-i dragostea!

Poate nu ştii că dragostea înseamnă să rişti?! Înseamnă umblare prin credinţă. Înseamnă să investeşti din tine în altul – să dai timpul tău, să dai încurajările tale, să te bucuri pentru bucuria celuilalt, să plângi când celalalt plânge, să încurajezi când este nevoie, să descurajezi când ştii că trebuie descurajat şi multe altele, să respecţi , să nu grăbeşti lucrurile într-o direcţie greşită, să fii pur! Să fii decent şi pur! Dragostea se pictează cu alb imaculat, şi nu alb cu picăţele negre!

Ahh, şi ce durere apare atunci când pierzi! Atunci când toată investiţia ta este la risc! Mai ales că nu e vorba de bani, ci este vorba de inima ta, sentimentele tale! Să iubeşti pe cineva şi totuşi să ştii că este posibil să nu se finalizeze relaţia cu bine! Mare risc! Dar asta ar trebui să ne facă laşi sau nişte oameni insensibili care “zboară din floare în floare”, din relaţie în relaţie? – aşa cum fac drăgălaşii noştri pe Facebook “costel is now single. Costel is in a relation . Costel is single. Costel is complicated..” Şi totuşi te aflii pe punctul de a pierde toata investiţia sufletească pe care ai făcut-o, şi toate visele… Ce faci? Aici e misterul!

Uite, eu trec printr-o astfel de suferinţă – iubesc pe cineva care a început “să fugă” de lângă mine! Dacă nu ştiai problema mea, probabil că o ştie deja cine trebuie. Nu dau nume! Nu caut compătimire! Chiar vă rog, nu!:)

Dar , care-i scopul atâtor rânduri scrise? Poate le-am scris şi pentru mine, dar aş vrea să cred că este cineva care învaţă ceva din toată treaba asta. Suferinţa unora trebuie să înveţe pe alţii!

Ştiu că sunt mulţi care au reuşit să-şi găsească partenerul de viaţă şi au fost fericiţi , DAR a intervenit rutina şi alte lucruri “mai (NE)importante” care îi face să uite unul de altul. Măi oameni buni, treziţi-vă! Rutina s-o păstraţi la locul de muncă (şi nici acolo nu-i prea bună)… într-o căsnicie/logodnă trebuie să fiţi creativi, trebuie să iubiţi! Nu mai pune cariera sau alte prietenii , afacerile, meciurile de fotbal, navigatul pe internet, jocurile pe calculator mai presus decât soţia ta! Şi nici mai presus de copiii  tăi! Şi nici de familia ta!  Voi aţi uitat să iubiţi? Ce exemplu daţi celor din jur ? că viaţa de căsnicie este plictiseală şi plină de “înţepături”?

Sunt oameni care abia aşteaptă să revadă chipul iubitei sau să-i mai audă vocea! Sunt atâţia care visează să întâlnească fericirea (fiecare cu numele ei “Cine găseşte o nevastă bună găseşte fericirea” Proverbe 18:22) şi voi aţi găsit-o doar ca s-o îngropaţi în rutină, în rufe murdare , reproşuri că nu-i mâncarea bună? Ce bătaie v-aş da! Din cauza voastră cresc copii defecţi, care nu vor înţelege ce înseamnă căsnicia, care nu vor şti ce înseamnă să fii fericit lângă ea! Din cauza voastră vor prefera sexul şi nu vor dori să-şi ia angajament de fidelitate faţă de o singură fată iar apoi să se căsătorească cu ea. Din cauza unor plictisitori ca voi plâng femeile şi sunt nefericite!

Ai probleme în relaţia de prietenie? Luptă! Ai probleme în viaţa de căsnicie? Lupta şi mai mult!

Dacă dragostea ar fi ca un copac, copacul nu s-ar usca pe măsură ce creşte. Să ştiţi că dragostea este un copac care creşte şi înverzeşte! Dragostea nu îmbătrâneşte!

 524584_402497733190987_101224613_n

Advertisements
 
4 Comments

Posted by on May 8, 2013 in Provocare

 

Tags: , , , , , , ,

4 responses to “Şi .. încă mai iubeşti?

 1. narcisa73

  April 13, 2014 at 4:20 pm

  Extraordinar, ai dat forma gandurilor mele… Multumesc 🙂

   
 2. Mihu

  April 15, 2014 at 8:13 am

  Din nefericire, randurile acestea m-au costat mult. Dar daca v-au ajutat, spun “cu placere”.:)

   
 3. Doroteea

  January 13, 2015 at 5:41 pm

  În urmă cu câteva săptămâni la Consiliere am studiat despre crizele existențiale. (fără compătimire)
  Și acestă suferință se poate încadra aici.
  Nu sunt cea mai potrivită persoană pentru acest subiect, dar vreau să spun (poate ajută) câteva lucruri pe care le-am studiat.
  Cred că ai auzit de Iona și de curcubetele lui.
  Curcubetele reprezenta darul. L-a primit fără merit. S-a bucurat. Când i-a fost luat s-a mâniat.
  Viața lui s-a sfârșit acolo. Suferința l-a dus la depărtare de Dădător.
  Când inima e legată de dar mai mult decât de Dădător se ajunge la „rătăcire”.
  Când privim viața lui Iov însă vedem contrariul.
  Suferințele acestea ale nostre în mare parte ni le cauzăm noi. Relațiile le dorim atât de mult încât în momentul în care le avem uităm de Dădător, uităm să ne bucurăm de ele și uităm să luptăm pentru ele.
  Când viața trece prin asemenea circumstanțe întrebarea care trebuie pusă nu dacă mai iubești, ci dacă-L mai iubești. Dacă-L mai iubești binecuvântarea lui Dumnezeu nu va întârzia, nici în cazul lui Iov nu a întârziat.
  Da, trebuie luptă, doar că fără lupta pe genunchi lupta rezultată din acțiuni nu duce nicăieri (Fireproof- cel mai bun exemplu).

   
  • Mihu

   January 14, 2015 at 9:28 am

   Tocmai am recitit ce am scris aici. Cu unele lucruri nici eu nu mai sunt de acord, dar intentia a fost puternica. Am vrut sa amintesc cuplurilor ceva.

   Cât despre alegerea de a iubi, este , asa cum zici, dificil. Trebuie prioritate in privinta iubirii. Cine iubeste pe Dumnezeu are putere sa iubeasca si pe dusmani. Cine nu, iubeste cat tin sentimentele..:)

    

Scrie părerea ta ...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: