RSS

Despre succes, lenevie şi ambiţie!

30 Apr

Am găsit ceva motivaţional! În cuvinte simple, dar spuse cu toată inima şi cu mult curaj, poţi găsi un mare imbold pentru a începe ceea ce ai lăsat pe mâine. Este vorba de succes!:)

Succesul îl căutăm adesea, dar parcă am vrea rezultatele înainte de a începe. În cuvintele lui Jules Renard “Lenea nu e nimic altceva decât obiceiul de a te odihni înainte de a obosi.” E şi asta o definiţie bună, nu?

Câtă ambiţie ţi-ar trebui să poţi avea succes, să reuşeşti în planurile bune ? Te uiţi în stânga – vezi leneşi. Te uiţi şi în dreapta – alţi leneşi. Aproape că ţi-e teamă să nu fii luat de prost că îţi dai prea mult silinţa. Aproape că te consolează gândul că nu eşti chiar tu codaşul clasei, sau poate nu eşti cel mai leneş dintre colegii de muncă.

Ai vrea succesul, dar să nu oboseşti prea mult, să nu suferi piedicile, stresul, dezamăgirile. Dacă s-ar putea, ai vrea şi vacanţa prelungită dar şi mediile de la şcoală excelente. Ai vrea şi o mărire de salariu, dar cât mai puţină muncă. Ai vrea să fii iubit de familie, dar să nu-ţi stea prea mult pe cap. Ai vrea să te salute toţi prietenii tăi, şi să te sune, să-ţi trimită scrisori şi cadouri, dar să nu faci tu primul pas. Ai vrea o Românie mai curată în care să stângă altcineva sticlele de Cola pe care le arunci în crâng, şi şerveţelele pe care le mai “scapi” pe jos. Ai vrea să îţi iubeşti mama cum merită, dar tot ea să dea cu mătura, să-ţi culeagă hainele de pe jos, să îţi gătească şi apoi să strângă masa şi repede să-ţi spele vasele murdare zilnic!(sau poate fi vorba de soţia ta?)  Ai vrea o lume mai bună, dar să nu te chinui tu să schimbi pe oameni – să devină ei deodată mai buni.

Vrei succesul? Lasă lenevia deoparte şi începe să duci la bun sfârşit lucrurile bune pe care le-ai început. Unul câte unul, şi apoi vei avea timp să progresezi şi să fii mai bun. Cum zice şi tipul din videoclip “Lasă televizorul! Lasă calculatorul! Dormi mai puţin! Străduieşte-te mai mult”

O scurtă poveste despre un băiat pe care l-am cunoscut de curând (are aproapte 30 de ani acum).

S-a născut într-o familie săracă, cu gălagie şi bătăi în casă. Fugea să doarmă prin scări de bloc şi să ceară de mâncare din uşă în uşă.  Tatăl lui era ţigan, mama româncă. Tatăl lui s-a lăsat de muncă şi s-a apucat de băutură şi scandal, iar mama suferea nebunia lui. –  Gândeşte-te puţin la tine, care nu ai avut asemenea condiţii, cât de diferit ai fi fost acum dacă te năşteai tu în familia asta! Gândeşte-te în timp ce continui povestea. – Băiatul acesta nici măcar nu a terminat clasa a 5-a, şi s-a chinuit mult în viaţă, dar a avut ambiţie – o ambiţie pe care o dă numai Dumnezeu. A lucrat timp de vre-o 12 ani făcând curat în casele oamenilor şi ca îngrijitor în diferite localuri. Acum are iphone4 (nici eu nu mi-am permis:)) , este cunoscut de mulţi oameni, prietenos, dar mă miră faptul că este extrem de harnic încă. Când era pe punctul să rămână fără loc de munca (nu din vina lui) mi-a spus “Nu contează, tot găsesc undeva de muncă, poate dau cu mătura pe stradă dar tot n-am sa stau degeaba”.

Şi cel mai impresionant lucru de la băiatul acesta? Sunt două. Unul este faptul că este milos şi a ajutat pe alţi săraci să aiba unde munci, sau şi-a donat multe din hainele, câştigate cu greu, la săraci, a împrumutat cu mulţi bani pe unii dintre prieteni. Al doilea, şi cel mai impresionant, este faptul că a muncit cam un an de zile ca să plătească operaţia mamei lui la unul din ochi. Apoi, anul acesta continuă să muncească pentru operaţia celui de-al doilea ochi.

Ohhh, când l-am auzit cum vorbea despre mama lui, cu ce milă şi dragoste (chiar dacă ea nu a mai avut ce să-i ofere în ultimii 12-14 ani) am rămas impresionat, gata să plâng. “Cum să nu ai grijă de mama ta, care te-a născut şi te-a crescut? Cum să nu-ţi pese?”. M-a mirat că a spus asta, pentru că el doarme la locul de muncă, nu e căsătorit, nu are viaţa realizată încă – Nu ştiu dacă eu aş fi dispus să fac aşa ceva pentru mama mea; aş vrea să cred că aş fi în stare şi de 5 – 10 ani de muncă pentru sănătatea ei, dar cred că nu sunt încă , în stare de asemenea sacrificiu.

Aşadar, când ascultam acest clip mă gândeam la el. Parcă ar fi el cel care vorbeşte! Nu este un om desăvârşit, de fapt chiar stricat la vorbă şi cam aiurit din fire, dar este un om de la care am putut învăţa nişte lecţii importante şi am să mi-l păstrez încă puţin ca şi prieten să mai învăţ câte ceva din viaţa lui, şi poate să-i ajut cumva!

Sunt puţini oameni ambiţioşi pe lume, dar dacă îi căutam am face bine să învăţăm câte ceva de la ei!

546516_10150618667550806_1781373947_n

Succes!

Advertisements
 

Tags: , , , , , , , , , ,

3 responses to “Despre succes, lenevie şi ambiţie!

 1. narcisa73

  April 13, 2014 at 4:47 pm

  Foarte incurajator articolul, mai ales pentru mine. Sunt nevoita sa cheltui multi bani, castigati cu greu, pentru ingrijirea mamei mele bolnave, si ma cam plang de povara. Dar cand un baiat face asta pentru mama lui cu dragoste, ma determina sa ma simt nimic pe langa el…

   
  • Mihu

   April 15, 2014 at 8:08 am

   Stiu ce spuneti. Am fost si eu incurajat sa-l vad pe colegul acela de munca atat de atasat de mama lui. Putini mai gandesc in felul acesta, si putini mai renunta la ei de dragul altora.

   Cred ca Dumnezeu da o satisfactie uimitoare atunci cand o persoana alege sa se ingrijeasca de altii si face asta fara asteptari de a primi dragostea inapoi. Cineva spunea ca dragostea inseamna sa oferi 100 % ‘procente’, chiar daca primesti inapoi 0%. Sa aveti multa putere in dragoste!:)

    
   • narcisa73

    April 15, 2014 at 6:01 pm

    Multumesc 😀

     

Scrie părerea ta ...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: