RSS

Provocare pentru oamenii decenţi!:)

28 Apr

Aud mereu, în special pe băieţi, că vorbesc extrem de spurcat. Folosesc tot felul de expresii înlocuind numele fetelor cu termeni vulgari – sexual explicit -, nemulţumirile şi neînţelegerile cu o înşiruire de înjurături şi blesteme, nume proprii cu termeni anatomici, etc.

Ce se întamplă cu Romania asta? S-a dezvoltat limbajul de jargon în aşa măsura încât cuvintele pe care le ştiau şi le foloseau numai o categorie de oameni (cei din închisoare, sau băieţii de cartier) au ajuns să devină auzite în plină stradă, la televizor s.a. . Ce înseamnă asta? Înseamnă degradarea societăţii! Înseamnă că oamenii au devenit obsedaţi sexual şi extrem de vulgari. Peste tot numai termeni sexuali, peste tot numai anatomie, peste tot numai  blesteme.

O astfel de societate vă doriţi? Poate aveţi deja copii – vreţi să vină de la grădi’ vorbind porcos? sau să vă înjure când nu le convine ceva? Dar chiar dacă nu aveţi copii – vreţi să vă înjure copiii altora pe stradă?, sau să auzi observaţiile neruşinate ale unui puştan de 13-14 ani la adresa prietenei/logondnicei tale?

Întreb şi eu ca să mă aflu în treabă, aşa crezi? DEJA SE ÎNTAMPLA CHESTIILE ASTEA, ca să nu mai zic că limbajul vulgar trădează intenţii vulgare şi auzim despre băieţaşi de 13-16 ani care violează copile minore. Trist!

Bun şi, dacă v-am convins, ce este de făcut?

Celor pe care îi auziţi tot timpul că înjură şi vorbesc spurcat, întrebaţi-i:

“Aşa vorbeşti şi cu sora ta?

Aceiaşi termeni îi foloseşti şi pentru numirea lui bunica şi mama ta? Aşa vorbeşti în prezenţa lor?

Crezi că este respectuos să vorbeşti aşa despre o femeie?

Ai vrea ca viitoarea ta fiică să umble cu un băiat spurcat la vorbă? – care nu o respectă?

Ţi-ar plăcea ca prietena ta/soţia ta să-ţi vorbească în felul acesta?

Te-ar încânta dacă prietenii tăi ar vorbi în felul acesta despre prietena ta?”

Sunt multe alte întrebări care ar putea să dea de gândit oamenilor cu limbajul acesta. Eu doar v-am stârnit puţin creativitatea!

430085_319591598099221_100001451495341_913864_2111138884_n

Ştiţi ce? Majoritatea dintre cei care vorbesc aşa au învăţat din familie moda asta! Alţii vorbesc aşa doar de dragul anturajului (ceea ce mi se pare stupid). Ar trebui să ne fie milă de ei şi să-i învăţăm puţină decenţă (a se aplica multă blândeţe). Totuşi mulţi aleg ca mod de viaţă, în mod intenţionat, asemenea limbaj şi comportament vulgar, nerespectuos faţă de femei şi faţă de oricine, în general. Doamne ai milă de ei!

Iar tu, cel care eşti decent, ştii cât de mult rău faci când accepţi ca cei din jurul tău să vorbească spurcat? Le oferi “şansa” să facă acelaşi lucru şi altă dată în prezenţa ta şi chiar vor considera tot mai normal limbajul lor. Unii chiar cred că daca nu îi corectează nimeni este corect ceea ce fac dânşii.  Nu faci bine! Spune-le prietenilor tăi, familiei tale, colegilor tăi de şcoală/servici că nu ţi se pare normal limbajul lor, că ai prefera să nu vorbească în felul acesta de faţă cu tine.

Dacă eşti un om decent în vorbire şi totuşi le permiţi, fără sa le spui părerea ta, EŞTI UN LAŞ!!                    Te provoc să nu mai fii!:) Şi eu mai am momente de laşitate şi nu sunt mândru de asta.

Îmi dau seama că unii dintre voi nu lucraţi într-un mediu în care se vorbeşte asa, dar puteţi să încurajaţi pe cei care lucrează printre asemenea oameni să aibă curajul de a vorbi! MUUULTA  ÎNCURAJARE!!!:)

Poţi spune un simplu “Te rog frumos să nu mai vorbeşti în felul acesta când sunt şi eu de faţă” şi ştii măcar că ai facut ce ţine de tine. Încearcă! Şi mă anunţi şi pe mine dacă reuşeşti o schimbare!:) – experienţa ta poate încuraja şi pe alţii să reuşească.

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on April 28, 2013 in Aşa NU!, Provocare

 

Tags: , , , ,

Scrie părerea ta ...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: