RSS

Şi cu săracii ce facem?

12 Mar

Aş fi vrut să fie uitate două dintre greşelile mele pe care le-am făcut astăzi!

Am păţit să văd o persoană care plânge de supărare pentru că unul dintre şefi nu a respectat-o. A plâns şi am rămas uimit de asta, pentru că eu nu am mai plâns de mult din motive de genul acesta. Le-am desconsiderat pe unele dintre persoanele care nu m-au respectat, dar nu am plâns din cauza lor.mila

Interesant  felul cum lucrează Dumnezeu pentru că la puţin timp după aceasta întâmplare a venit, în restaurantul unde lucrez, un tip sărac care cerea de mâncare şi a fost izgonit de aceaşi persoană care mai devreme se vedea nedreptăţită, plus de nişte prieteni care erau cu ea.  Ciudat lucru să fii dispreţuit, nu? Nimănui nu-i place! Dar, în acelaşi timp, oare nu este ciudat când dispreţuieşti pe altul?! – Parcă îmi imaginez că m-ar întreba Dumnezeu exact aceste două întrebări.

Avem şi noi o stimă de sine, avem şi noi emoţiile noastre, aşteptări din partea oamenilor. Nu zic că este bine să avem aşteptări, dar … se întamplă să le avem. Ne place să fim respectaţi! Şi totuşi, ne vine greu să respectăm pe cei inferiori, pe cei săraci, pe cerşetori! Sunt priviţi cu dispreţ. Uităm că au şi ei emoţii – parcă n-ar avea dreptul să aibă!  Uităm că sunt şi ei oameni ca noi şi nu animale! Poate au avut circumstanţe mult mai proaste decât am avut noi. Mai degrabă am iubi o pisică înfometată decât un cerşetor amărât!

Uff! Până acum pare să fie vorba despre greşeala acestei persoane, acestui coleg de muncă. Dar se întâmpla să fiu şi eu acolo! Şi ce-am făcut? Aveam gătit ceva bun pentru mine. Am auzit şi eu pe acest sărac spunând că îi este foame, mi-a fugit repede gândul la ceea ce-mi pregătisem să mănânc şi totuşi a fost doar o mică intenţie nedusă la îndeplinire. Făcusem o frumuseţe de clătită umplută cu şuncă presată, caşcaval şi alte ingrediente, dar îmi era foame şi mie; acum regret că n-am cedat porţia mea. Am văzut că acest cerşetor este alungat din restaurant şi n-am zis nimic să-i opresc! Nu m-am dus după el! Aş fi putut să-i plătesc o porţie de mâncare şi să-i ofer poate chiar şi un pahar cu apă, şi totuşi n-am considerat vrednic! Dar oare n-ar trebui ca eu, creştin fiind , să fac “cinste” la cei care nu-şi permit?

“Când dai o masă, cheamă pe săraci, pe schilozi, pe şchiopi, pe orbi. Şi va fi ferice de tine, pentru că ei n-au cu ce să-ţi răsplătească; dar ţi se va răsplăti la învierea celor neprihăniţi.” (Evanghelia după Luca 14:13-14)

Aş fi vrut să nu menţionez nicăieri greşeala mea! Să ştiu numai eu!  Dar mi-am încălcat un principiu şi vreau să mă fac de râs.  Unde a fost bunătatea? Unde a fost dragostea? Where is the love? Can you practice what you preach?

Am greşit şi nu mi-o iert uşor. Trebuie să o repar! Mi-ar fi trebuit mult curaj să stau împotriva a trei oameni care îşi bat joc de un sărac şi n-au de gând să-l ajute. E adevărat ce se spune “Ori te schimbă anturajul pe tine, ori tu pe el”.

Mi-am adus aminte de un clip pe care l-am văzut în urmă cu aproape 3 săptămâni, în care era vorba despre o poveste asemănătoare! Şi tocmai eu am căzut în capcana asta! Un alt scenariu, alt examen dar aceiaşi materie! Am picat examenul de bunătate pe ziua de astăzi! Am fost păcălit de mândria mea!

Da, este semn de mândrie când nu suntem dispuşi să întindem o mâna de ajutor unui sărac! Când nu dăm o şansă nici din privire!

Oo, desigur, ar fi fost consecinţe! Mari consecinţe! Se învaţă omul şi vine mereu la restaurant să-i dai de mâncare! Uite blocaj! Atunci ce facem? Nu mai ajutăm pe nimeni, pentru că se învaţă?!?! – Este o logică proastă. În felul acesta nu ar mai trebui să ajutăm pe nimeni!

Amintesc greşeala mea pentru ca tu, dacă-mi eşti prieten, să n-o repeţi. Nici eu nu am de gând!

Advertisements
 
1 Comment

Posted by on March 12, 2013 in Aşa NU!, Despre oameni

 

Tags: , , , , ,

One response to “Şi cu săracii ce facem?

  1. Mihu

    March 12, 2013 at 2:59 pm

    Partea interesanta este ca m-am intalnit urmatoarea zi (azi) cu saracul respectiv si am reusit sa-mi iau revansa, macar un pic! 🙂 Interesant cum lucreaza Dumnezeu!

     

Scrie părerea ta ...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: